Svet 23.10.2012 5:30

Fotografije National Geographica bodo dali na dražbo

New York, 23. oktobra - Po več kot 100 letih delovanja družba National Geographic hrani izjemno zbirko, ki obsega 11,5 milijona fotografij in originalnih ilustracij. Decembra bodo 240 enot iz zbirke, ki so nastale od začetka 20. stoletja do danes, v avkcijski hiši Christie's dali na dražbo, na kateri se nadejajo iztržiti tri milijone dolarjev (2,3 milijona evrov).

Pri Christie's bodo med drugimi dražili nepozabne fotografije, kot so afganistanska deklica med sovjetsko invazijo Afganistana, portret admirala Roberta Pearyja na njegovi odpravi na Severni tečaj leta 1908, fotografijo rjovečega leva, posneto v Južni Afriki ter portret domorodca iz Papue Nove Gvineje, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Nabor slik in ilustracij vključuje zgodovinsko upodobitev piratov med mečevanjem ameriškega umetnika in ilustratorja N.C. Wyetha, pogled na Zemljo z Lune, kot si ga je predstavljal ameriški umetnik Charles Bittinger ter upodobitve dinozavrov in drugih predzgodovinskih bitji prav tako ameriškega umetnika Charlesa Roberta Knighta.

Kot je za AP povedala podpredsednica slikovnih in video arhivov National Geographica Maura Mulvihill, bodo nabor del iz zbirke na dražbo dali zato, da bi "proslavili to izjemno zapuščino" in hkrati omogočili posameznikom, da si priskrbijo delček zgodovine tako velike institucije, kot je National Geographic.

Dražba se bo začela 6. decembra, le nekaj tednov pred 125. obletnico delovanja družbe, ki jo bodo pri National Geographic obeležili januarja 2013. Izkupiček od dražbe bodo namenili za promocijo in hrambo arhiva družbe ter za izobraževanja mladih fotografov, umetnikov in raziskovalcev, ki predstavljajo prihodnost družbe, je dodala Mulvihillova.