Svet 23.10.2012 6:00

Nemški zgodovinski muzej bo danes obeležil 25. obletnico

Berlin, 23. oktobra - Nemški zgodovinski muzej (Deutsche Historische Museum - DHM) bo danes obeležil 25. obletnico svojega delovanja. Slavnostni nagovor bo imela nemška kanclerka Angela Merkel. Leta 1987 ustanovljeni muzej dokumentira več kot 2000 letno zgodovino - od prodiranja Rimljanov na območje med Renom in Donavo do obdobja po ponovni združitvi Nemčije.

Kitajska, Peking. Nemški minister za kulturo Bernd Neumann. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA/Xinhua

Kitajska, Peking.
Nemški minister za kulturo Bernd Neumann.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA/Xinhua

Nemški zgodovinski muzej sodi z več kot 800.000 obiskovalci letno med najpomembnejše muzeje v nemški prestolnici, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Minister za kulturo Bernd Neumann je muzej opisal kot edinstven projekt, kot "nemški nacionalni in zgodovinski muzej modernega tipa z evropskimi nastavki". Ime muzeja je neločljivo povezano z imenom Helmuta Kohla. Kot zvezni kancler je Kohl "klub vsem dvomom, sumničenjem, celo napadom" vztrajal na projektu nacionalnega zgodovinskega muzeja in tako dal naši državi "zgodovinsko vizitko", je v ponedeljek dejal Neumann.

Muzej bi moral biti po prvotnih načrtih zgrajen na okljuku reke Spree. Po padcu Berlinskega zidu in ponovni združitvi Nemčije so te načrte opustili, muzej pa je sedež dobil v prostorih nekdanje orožarne na Unter den Linden. Tam je svoj zgodovinski muzej uredila Nemška demokratična republika. Prvi direktor muzeja je bil zgodovinar Christoph Stölzl.

Po številnih občasnih razstavah in obsežni prenovi je leta 2006 kanclerka Angela Merkel odprla novo stalno razstavo v dveh nadstropjih muzeja, v katero je vključenih več kot 8000 eksponatov. Ministrstvo muzeju letno nameni okrog 19 milijonov evrov.

Že leta 2003 pa so odprli prizidek, zgrajen po načrtih I. M. Peia, ki ga označuje spiralasto stopnišče. V njem pripravljajo občasne razstave. Med uspešnejšimi je bila leta 2011 razstava o Hitlerju, na kateri so našteli četrt milijonov obiskovalcev.