Svet 24.10.2012 5:30

Ob avstrijskem državnem prazniku bogat program po dunajskih kulturnih ustanovah

Dunaj, 24. oktobra - Bližajoči se avstrijski državni praznik pomeni izjemno priložnost tudi za dunajske kulturne ustanove. Brezplačen vstop v muzeje 26. oktobra je že več let stalnica, v številnih kulturnih ustanovah pa na ta dan pripravijo tudi javna vodstva ali posebne razstave, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

V Muzeju uporabne umetnosti si bo mogoče brezplačno ogledati razstavo, posvečeno Aziji. V sklopu nove postavitve stalne zbirke je na ogled več kot 25.000 eksponatov, napovedujejo pa tudi več spremljevalnih dogodkov. Tako bo mogoče prisluhniti japonski umetnosti bobnanja taiko, v vhodni avli poskusiti dobrote vietnamske kuhinje ali se udeležiti delavnice izdelovanja načelkov Ninja.

V nekaterih muzejih sicer vstop ne bo prost, bodo pa na ta dan ponudili popuste, med drugim v vseh hišah Umetnostnozgodovinskega in Prirodoslovnega muzeja. Tudi v MUMOK bo mogoče po znižani ceni kupiti vstopnice za razstavi, ki ju bodo odprli ob 13. in 15. uri.

Posebni zvoki bodo na državni praznik odzvanjali v veliki dvorani dunajskega Deželnega sodišča za kazenske zadeve, kjer bosta ob 16. uri Združenje za cerkveno glasbo St. Ulrich in Koncertno združenje Joseph-Haydn izvedla Mozartov Requiem. Poleg tega bodo med 10. in 18. uro potekala javna vodstva po razstavi Zgodovina hiše groze.