Slovenija 24.10.2012 12:45

Ilustracije Alenke Sottler za Tujca v Steklenem atriju Mestne hiše

Ljubljana, 24. oktobra - V Steklenem atriju ljubljanske Mestne hiše bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo ilustracij Alenke Sottler za knjigo Alberta Camusa Tujec. Sottlerjeva je z ilustracijami sodelovala na mednarodnem natečaju londonske House of Illustration (Hiše ilustracije) in založbe The Folio Society ter se uvrstila med šest finalistov.

Ljubljana, Cankarjev dom. Ilustratorka Alenka Sottler. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Ilustratorka Alenka Sottler.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Ilustratorka se je v dialog s pisateljem spustila na njej lasten način. S temeljitim premislekom o sporočilu romana na eni in skicoznim, hitrim slikanjem na drugi. Črno-bele ilustracije je ustvarila z odločnimi potezami navdiha, trenutka, brez razmišljanja o lepoti končne podobe. S tem je sledila eksistencialnemu duhu Tujca.

Slike so enostavne, fotografsko bežne in reducirane na grobo definirane figure, spretne menjave svetlobe in sence. S tem je Sottlerjeva pričarala bistvo romana: dramatični dialog med subjektivnim in objektivnim svetom, med ljubeznijo in sovraštvom, so ob razstavi, ki so jo v ljubljanski Mestni hiši na ogled postavili v sodelovanju z galerijo Sončnica, zapisali pri založbi Mladinska knjiga.

Tujec Nobelovega nagrajenca Alberta Camusa velja za paradigmatsko delo filozofije absurda in eksistencialističnega pogleda na svet po 2. svetovni vojni. Knjiga je prvič izšla pred 70 leti, v Sloveniji tokrat v novem prevodu Suzane Koncut v zbirki Veliki večni roman založbe Mladinska knjiga.