Slovenija 24.10.2012 14:56

Jože Anderlič ne bo gradil novega Kolizeja

Ljubljana, 24. oktobra - Kranjska investicijska družba (KID) oziroma Jože Anderlič v več kot devetih letih prizadevanj nista uspela prepričati predstavnikov politike o umestnosti gradnje novega Kolizeja za Slovenijo in Ljubljano. Zato, kot zatrjujejo na KID, od projekta odstopajo. "Dovolj je," so zapisali v izjavi za javnost.

Ljubljana, Mestna hiša Ljubljana. Lastnik in ustanovitelj Kranjske investicijske družbe Jože Anderlič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Mestna hiša Ljubljana.
Lastnik in ustanovitelj Kranjske investicijske družbe Jože Anderlič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Projekt je po Anderličevih besedah preprečila komisija za spremljanje izdelave konservatorskega načrta za prenovo območja OPPN Kolizej, ki je bila ustanovljena pri ministrstvu za kulturo. Ta je novogradnjo omejila do višine 30 metrov, čeprav ima že predvidena koncertno-operna dvorana streho na višini 38 metrov. Od tovrstnega stališča se je izmed štirih članov komisije oddaljil le Janez Koželj.

KID je poslopje starega Kolizeja kupila leta 2003 in leta 2004 razpisala mednarodni arhitekturni natečaj za nov projekt. Izbran je bil projekt arhitektov biroja Neuetlings Riedijk Architects v Rotterdamu. Stari Kolizej so porušili lani poleti.

Na arhitekturnem natečaju izbrani projekt Musica Tivoli, izdelan na osnovi projektne naloge, se do danes vsebinsko ni spremenil. Poleg koncertno-operne dvorane v velikosti 20.600 kvadratnih metrov s 1675 sedeži v koncertni obliki oziroma 1565 v operni različici predvideva še luksuzni Grand opera hotel s 160 sobami, 12.777 kvadratnih metrov stanovanjsko-poslovnih površin ter 468 podzemnih parkirnih prostorov.

V januarju 2011 so dokončali četrto različico idejnega projekta, usklajenega z novim prostorskim aktom mesta Ljubljana in mestnim urbanistom, ter izdelali dokumente za sprejem OPPN. Edina ovira za njegovo sprejetje za območje novega projekta Musica Tivoli je bilo nasprotovanje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS).

Celotna investicija v stavbni kompleks je ocenjena na 130 milijonov evrov. Doslej je bilo v projekt vloženih 29,8 milijona evrov.