Svet 24.10.2012 17:39

Pogačnik predaval na pariškem sedežu Unesca

Pariz, 24. oktobra - Kipar, konceptualni umetnik in zdravilec Marko Pogačnik je na sedežu Unesca v Parizu v torek predaval o svoji ustvarjalni poti s poudarkom na odnosu človeka do Zemlje. Pogačnik je s svojim delom vse bolj znan tudi v Franciji.

Pogačnik se je na predavanju osredotočil na t.i. geakulturo, na zdravljenje z litopunkturo ter različne ravni zavesti, ki sobivajo v naravi in jih človeški racionalni pristop ne zaznava. Opozoril je tudi na zrelejši odnos, ki bi ga moralo človeštvo zavzeti do planeta, ki mu zagotavlja preživetje.

Med predavanjem je bilo na ekranu mogoče spremljati dokumentarno projekcijo fotografa Bojana Breclja, ki je zajela 50-letni umetnikov opus. Sledila je projekcija kratkega filma francoskih videastov Alaina Della Negre in Kaori Kinoshita o Pogačnikovem delovanju po svetu.

Pogačnik, ki ga vabijo na različne konce sveta, da s svojimi zdravilnimi skulpturami in kozmogrami pomaga harmonizirati okrnjeno naravo, je na velik odziv naletel tudi v Franciji, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Parizu.

V zadnjih letih so v francoščini izšle štiri Pogačnikove knjige: Srečanja z elementarnimi bitji, Draga Zemlja, kako ti gre?, Sakralna geografija in Pariz med vidnim in nevidnim. Pogačnik je v Parizu letos vodil tudi delavnici o energetskem ustroju mesta.

Dogodek je potekal v organizaciji slovenskega veleposlaništva in pod pokroviteljstvom generalne direktorice Unesca Irine Bokove.