Slovenija 25.10.2012 12:32

V Cankarjevem domu v sklopu Literarnih dialogov Aleš Šteger in Blanca Andreu

Ljubljana, 25. oktobra - V sklopu Literarnih dialogov: Slovenija - Španija bosta drevi ob 19. uri v Klubu Cankarjevega doma pesnik, pisatelj, prevajalec in urednik Aleš Šteger ter španska pesnica Blanca Andreu razpravljala o pomembnih temah v književnosti. Pogovor bo povezoval Aleš Debeljak.

Blanca Andreu se je rodila leta 1959 v La Coruni. V Madridu je spoznala pisatelja Francisca Umbrala, ki jo je seznanil s tamkajšnjimi literarnimi krogi. Prekinila je študij in se začela poklicno ukvarjati s poezijo.

Leta 1980 je prejela nagrado adonais za nadrealistično delo "De una nina de provincias que se vino a vivir en un Chagall". Pozneje se je oddaljila od nadrealizma svojega prvenca. Njena dela so izšla v številnih prevodih. Druge pomembne nagrade so še književna nagrada Gabriel Miro, nagrada za mistično poezijo Fernando Rielo, nagrada icaro za literaturo in mednarodna nagrada za poezijo Laurea Mela. Trenutno pripravlja knjigo pripovedi.

Aleš Šteger se je rodil leta 1973 na Ptuju. Študiral je primerjalno književnost in nemščino na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1995 je objavil knjižni prvenec Šahovnice ur. Bil je sopobudnik in soustanovitelj knjižne zbirke Beletrina in soustanovitelj Študentske založbe. Med letoma 1995 in 2004 je programsko vodil mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina.

Prevedel je dela Pabla Nerude, Olge Orozco in Cesarja Valleja. Štegrove knjige so izšle v več kot deset jezikih. Za svoje delo je med drugim prejel nagrado slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec zadnjih dveh let, Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko, nagrado makedonskega društva pisateljev za evropsko poezijo književno žezlo ter Rožančevo nagrado za najboljšo esejistično knjigo.

Literarni dialogi: Slovenija - Španija so plod pobude Cankarjevega doma, Društva slovenskih pisateljev, Univerze v Ljubljani in Veleposlaništva Španije v Sloveniji. Namen dogodkov je, da bi se državi zbližali ob pogovorih o književnosti.