Svet 26.10.2012 5:00

V Milanu razstava, posvečena 1700. obletnici Milanskega edikta

Milano, 26. oktobra - V Kraljevi palači (Palazzo Reale) v Milanu je na ogled razstava z naslovom Konstantin 313, ki je posvečena 1700. obletnici Milanskega edikta. Rimski cesar Konstantin je z njim priznal krščanstvo kot dovoljeno vero, s čimer se je zaključilo obdobje preganjanja kristjanov.

Predstavljenih je več kot 200 eksponatov, ki prikazujejo razvoj zgodnjega krščanstva in njegov vzpon do prevladujoče vere v Evropi. Za razstavo so jih posodili številni svetovni muzeji, med njimi Britanski muzej v Londonu, dunajski Umetnostnozgodovinski muzej, Vatikanski muzeji, pariški muzej Louvre in Nacionalna galerija umetnosti iz Washingtona.

Enega od razstavnih eksponatov je prispeval tudi Pokrajinski muzej Celje, in sicer kristogram z Vipote, ki je bil verjetno del lestenca v celjski starokrščanski baziliki iz 4. stoletja, so sporočili iz celjskega pokrajinskega muzeja.

Razstavo je pripravil Nadškofijski muzej Milano. Na ogled bo do 17. marca 2013, nato jo bodo preselili v rimski Kolosej. V razstavišču Curia Julia bo razstava, ki je nastala pod pokroviteljstvom italijanskega predsednika in Vatikanskega državnega tajništva, na ogled do 15. septembra 2013.