Svet 27.10.2012 6:00

Na Dunaju na ogled Mozartov fortepiano

Dunaj, 27. oktobra - Predhodni model današnjega klavirja, znan kot fortepiano, na katerega je igral sam Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), bo do 7. novembra na ogled v nekdanjem dunajskem domovanju priznanega avstrijskega skladatelja, v katerem deluje muzej Mozarthaus. Glasbilo je izdelal Anton Walter, Mozart pa ga je kupil kmalu po selitvi na Dunaj leta 1781.

Ljubljana. Skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Klavir je Mozarta spremljal na njegovi ustvarjalni poti vse do prerane smrti leta 1791, ko je bil star 35 let, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Sijajen in prekrasen zvok tega klavirja je navdahnil več kot 50 klavirskih del, med njimi koncertna in komorna dela, sonate, variacije in rondoje. Prav tako so bili nad klavirskim zvenom navdušeni obiskovalci Mozartovih koncertov," so zapisali v Mozarthausu.

Klavir bo na ogled še slaba dva tedna. Zadnji dan postavitve, 7. novembra, bo za njega sedel ruski pianist Alexander Melnikov ter zaigral izbrane Mozartove skladbe. Med slednjimi bo tudi nekaj del, ki jih je veliki skladatelj napisal prav v hiši na ulici Domgasse 5, v kateri deluje dunajski muzej.

Mozarthausu je klavir za krajšo predstavitev posodila salzburška fundacija Mozarteum.