Slovenija 27.10.2012 6:00

V Mariboru simpozij o življenju in delu Bojana Adamiča

Maribor, 27. oktobra - V poklon skladatelju Bojanu Adamiču ob stoletnici njegovega rojstva bodo danes v Mariboru priredili mednarodni simpozij o življenju in delu tega vsestranskega umetnika. Poleg tega bodo njegovo zapuščino predstavili na dveh razstavah in dveh koncertih.

Ribnica. Fotografija skladatelja Bojana Adamiča; za mizo hči skladatelja Alenka Adamič. Foto: Tina Kosec/ STA Arhiv STA

Ribnica.
Fotografija skladatelja Bojana Adamiča; za mizo hči skladatelja Alenka Adamič.
Foto: Tina Kosec/ STA
Arhiv STA

Skladatelj, pianist, dirigent in fotograf Bojan Adamič (1912-1995) se je v zgodovino slovenske glasbe zapisal kot skladatelj glasbe za pihalne godbe in orkestre ter pionir slovenskega jazza, popevke in šansona. Bil je avtor obsežne literature za big bande, ustvarjalec filmske glasbe, urednik na Radiu Slovenija in snovalec priljubljene mladinske oddaje Veseli tobogan.

O Adamičevem širokem polju delovanja bodo danes spregovorili tudi na znanstvenem simpoziju, ki bo v organizaciji ljubljanske Akademije za glasbo in Zveze slovenskih godb potekal v Univerzitetni knjižnici Maribor. Po besedah moderatorja razprave Francija Pivca je to šele začetek temeljite študije tako vsestranskega in plodnega umetnika, kot je bil Adamič.

V okviru simpozija bodo v prostorih knjižnice odprli pregledno razstavo o Adamičevem življenju in delu z naslovom Metla za mojstra. Obenem bo do 24. novembra na ogled razstava Zven maske, na kateri je Adamič predstavljen kot fotograf.

Zvečer bo v Dvorani Union slavnostni koncert Orkestra slovenske policije in Orkestra Slovenske vojske. Pod taktirko Milivoja Šurbeka bosta orkestra med drugim odigrala Adamičevo zadnje veliko delo Requiem, ki so ga ob tej priložnosti izdali v knjižni obliki.

V nedeljo bo z deli Adamiča nastopilo pet slovenskih pihalnih orkestrov. Po koncertu bo slavnostna seja Zveze slovenskih godb, na kateri bodo podelili spominske listine.

S tako imenovanimi Adamičevimi dnevi v Mariboru se bo simbolično zaključilo leto Bojana Adamiča v godbeništvu, kot je leto 2012 razglasila Zveza slovenskih godb v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti in Zvezo kulturnih društev Maribor.