Slovenija 26.10.2012 10:09

V SNG Opera in balet Ljubljana koncert ob 120-letnici hiše

Ljubljana, 26. oktobra - V SNG Opera in balet Ljubljana bo drevi in v soboto veliki slavnostni koncert ob 120-letnici stavbe ljubljanske operno-baletne hiše. Ta je vse od svojega nastanka pomembno zaznamovala kulturno dogajanje na Slovenskem in prispevala k utrditvi slovenske kulturne identitete, so ob jubileju zapisali v ljubljanski operno-baletni hiši.

Ljubljana, SNG Opera in balet Ljubljana. Prenovljena stavba SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, SNG Opera in balet Ljubljana.
Prenovljena stavba SNG Opera in balet Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na slavnostnem koncertu bodo nastopili umetniški ansambli SNG Opera in balet Ljubljana, nekateri zaslužni že upokojeni operni solisti in obetajoči mladi slovenski operni pevci. Za dirigentskim pultom se bodo zvrstili dirigenti Marko Gašperšič, Igor Švara in Loris Voltolini. Režiserka je Neda R. Bric, vodja zbora Željka Ulčnik Remic in koreograf Irek Mukhamedov.

Na programu so odlomki iz operete Netopir Johanna Straussa ml., opere Thais Julesa Masseneta, opere Andre Chenier Umberta Giordana, baleta Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega, opere Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija, opere Prodana nevesta Bedricha Smetane, opere Lucia di Lammermoor Gaetana Donizettija in opere Knez Igor Aleksandra Borodina.

Nacionalna operno-baletna hiša je jubileju posvetila celotno sezono 2012/13, ki jo je poimenovala Zlitje stoletij. Obletnico bo zaznamovala še vrsta spremljevalnih dogodkov, ki bodo obogatili praznično dogajanje.

Jubileju so že lani posvetili monografijo Zlitje stoletij, ki je izšla ob odprtju prenovljene stavbe SNG Opera in balet Ljubljana. V poletnih mesecih si je bilo mogoče v informacijskem središču ogledati razstavo arhitekturne revije Piranesi, posvečene prenovi ljubljanske operno-baletne hiše, ob prvi premieri v sezoni, baletnem večeru Stravinski, pa so odprli stalno fotografsko razstavo Obrazi SNG Opera in balet Ljubljana, na kateri so upodobljeni vsi umetniki, ki delujejo v njej.

Novembra si bo v informativnem središču Opere mogoče ogledati razstavo starih razglednic, na katerih je upodobljena stavba Deželnega gledališča, danes matične hiše SNG Opera in balet Ljubljana.

Ko je leta 1892 slovensko Deželno gledališče dobilo novo poslopje - današnjo Opero, so se v njem uprizarjale dramske in operne predstave, hkrati pa tudi nemške. V njegovem okviru je dobila Opera stalno angažirane dirigente, soliste in zbor, predstave so spremljali sprva najeti vojaški glasbeniki, od leta 1908 pa člani novoustanovljene Slovenske filharmonije.

Leta 1911 se je nemško gledališče preselilo v stavbo današnje SNG Drama Ljubljana. V času prve svetovne vojne je v gledališki stavbi domoval kinematograf Central, spomladi 1918 pa si je Gledališki konzorcij zastavil cilj, da v sezoni 1918/19 začne ponovno delovati slovenski oder. Slovensko glasbeno prizorišče je ponovno oživelo že isto jesen, domači gledališki prostor pa je poleg dramskega in opernega dobil še baletno gledališče.

Na ljubljanskem odru so takrat izvajali predvsem francoske in italijanske opere, poudarek je bil tudi na slovanskih in slovenskih opernih delih. V obdobju med obema vojnama je operno gledališče posodobilo svoj repertoar in uprizoritev je doživelo kar nekaj uspešnih oper slovenskih avtorjev. Po drugi svetovni vojni je postal ljubljanski ansambel cenjen tudi zunaj meja domovine.

S prvimi predstavami v okviru opernih in operetnih premier v jesenskem delu sezone 1918/19, spomladi 1919 pa s svojo prvo samostojno baletno premiero Ugrabljena Evelina, je začel svojo poklicno pot tudi balet z lastnim ansamblom in vodjem. Že v prvih letih svojega obstoja je uprizoril nekaj znanih klasičnih baletnih stvaritev, svoj repertoar pa je obogatil tudi z novejšimi slovenskimi deli, je mogoče prebrati na spletni strani ljubljanske operno baletne hiše.