Slovenija 27.10.2012 8:00

V kranjskem gledališču premierno drama Dvom Johna Patricka Shanleya

Kranj, 27. oktobra - V Prešernovem gledališču Kranj bo drevi ob 19.30 premiera sodobne drame Dvom, ki jo režira Alen Jelen. Gre za prvo slovensko uprizoritev dela Pulitzerjevega nagrajenca Johna Patricka Shanleya, ki je za dramo Dvom prejel številne nagrade, drama pa je doživela tudi filmsko priredbo, nominirano za več oskarjev.

Dvom prikazuje spor med odprtim, liberalnim duhovnikom Flynnom, ki ga igra Borut Veselko, in konzervativno, strogo ravnateljico katoliške šole v Bronxu, sestro Alojzijo, ki jo igra Vesna Jevnikar. Ta posumi, da se je duhovnik enemu od učencev približal na nesprejemljiv način. V svojo igro sumničenj in manipuliranja potegneta tudi mlado sestro Jakobino, ki jo igra Vesna Slapar, in pretreseta njeno vero in zaupanje v ljudi.

Poleg omenjenih igralcev kranjskega gledališča v predstavi nastopa tudi Maša Kagao Knez. Za scenografijo je poskrbela Vasilija Fišer, za kostumografijo Belinda Radulović in za glasbo Darja Hlavka Godina. Lektor je bil Tomaž Gubenšek, oblikovalec svetlobe Bojan Hudernik, oblikovalec maske pa Matej Pajntar.

Kranjski ustvarjalci predstave so med študijem drame ugotovili, da je k njej mogoče pristopiti z različnih smeri. Pri drami Dvom ne gre le za zgodbo o sicer aktualni temi spolnih zlorab, pač pa spregovori tudi o izgubljenem zaupanju, o praznih sumničenjih in obsodbah brez dokazov, manipulaciji in spopadu posameznika z institucijo.

Kot je minuli teden na novinarski konferenci pred današnjo drugo premiero Prešernovega gledališča v novi sezoni povedala dramaturginja Marinka Poštrak, nas Shanley v Dvomu opozarja, da stvari niso nikoli enoznačne in da je treba zmeraj uporabiti določeno mero skepse, če želimo uvideti tisto, kot sam pravi, "tiho in neizrečeno, ki se skriva pod vsakim človekom in pod sleherno družbo".