Svet 29.10.2012 11:05

Umrl priznani nemški skladatelj Hans Werner Henze

Dresden, 29. oktobra - V soboto je v Dresdnu v starosti 87 let umrl nemški skladatelj Hans Werner Henze, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Njegov opus obsega več kot 130 del, od tega 20 oper in devet simfonij, napisal pa je tudi glasbo za številne balete in filme. Njegovo glasbeno zapuščino zaznamuje iskanje povezav med tradicionalnim in sodobnim.

Henzejeva dela izvajajo po vsem svetu, znana pa so tudi slovenskim ljubiteljem klasične glasbe. Med drugim so odmevala v Berlinski filharmoniji, Newyorški filharmoniji ter bostonski Symphony Hall.

Priznani nemški skladatelj je bil rojen leta 1926 v Gueterslohu. Med drugo svetovno vojno je bil rekrutiran v vojsko, kmalu so ga zasegli Britanci ter ga imeli v ujetništvu, sam pa je sovražil nacizem. Bil je zaprisežen komunist, zavzemal pa se je tudi za pravice istospolno usmerjenih.

Svojo politično držo je vnesel tudi v svoja dela. Odmeven je bil tudi projekt "Das Floss der Medusa" (Splav meduze) leta 1968. Skladatelj je oratorij posvetil južnoameriškemu revolucionarju Che Guevari.

Med premierskim občinstvom so bili levo usmerjeni študentje, ki so mahali z rdečimi zastavami in plakati, na katerih je bil upodobljen revolucionar, anarhisti pa so dvignili črne zastave. Člani zbora so dejali, do pod rdečo zastavo ne bodo peli in zapustili oder. Prišlo je do izgredov, zaradi katerih je, še preden je zazvenel prvi ton, morala posredovati policija.

Skladatelj podpisuje še številna odrska dela, med katerimi sta "Boulevard Solitude" (1952) in Kralj Jelen (1955), balet "Maratona di danza" (1957), literarno opero Princ iz Hamburga (1960) ter delo "La Cubana" (1975).

Henze je več kot 50 let živel v Italiji, nazadnje v hribovitem zaledju Rima. Več kot 30 let je bil v zvezi z leta 2007 preminulim Faustom Moronijem, ki mu je posvetil tudi skladbo "Elogium musicum" (2008).