Slovenija 30.10.2012 8:08

V Galeriji Photon instalaciji Jasne Hribernik

Ljubljana, 30. oktobra - Galerija Photon bo tokrat gostila umetnico Jasno Hribernik. Na razstavi z naslovom Albedo, ki jo bodo odprli ob 20. uri, bo Hribernikova, ki je javnosti bolj poznana kot režiserka in videastka, predstavila dva t.i. video prostora, naslovljena Nostalgija in Polovica neba.

Video prostor z naslovom Nostalgija je instalacija, ki tematizira posledice terorističnega napada na dvojčka v New Yorku 11. septembra 2001. Umetnica uporabi video posnetek konference, ko je bilo prebivalcem mesta omogočeno, da dajejo predloge, kako zapolniti prazno mesto dvojčkov.

"Ground Zero" tako postane predstava, ki skozi proces navidezno demokratičnega odločanja postane poligon merjenja moči in postaja samo še močnejši sedež svetovnega kapitala. V videu Nostalgija umetnica med drugim uporabi posnetke dela newyorškega kiparja Norberta Kimmela "The Twins", zvočno podobo videa pa je oblikoval glasbenik, ki deluje pod imenom Urkuma.

Drugi video prostor Polovica neba je nastal v sodelovanju z akademskim slikarjem Zmagom Lenardičem in z belgijskim plesalcem Noelom Van Kelstom. Za razliko od Nostalgije je ta video prostor narejen po vnaprej napisanem scenariju, ki koncipira popolnoma sanjsko in domišljijsko, vidno in zvočno pokrajino. Delo na humoren način obravnava sodobno produkcijsko družbo, ironizira kult učinkovitosti in pod vprašaj postavlja smiselnost in vrednost dela, so ob razstavi zapisali v galeriji Photon.

Jasna Hribernik je študirala filmsko in televizijsko režijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, obiskovala pa je tudi dvoletni študij dokumentarne režije na Discovery Campus Master School v Münchnu. Dela kot samostojna filmska režiserka in ustvarjalka video filmov, video instalacij, in drugih multimedijskih del.

Je avtorica številnih dokumentarnih filmov, ki so bili mednarodno prikazani in nagrajeni, od leta 1990 pa razstavlja tudi umetniške video projekte in video instalacije v Sloveniji in v tujini. Kot avtorica video prizorov sodeluje tudi v gledaliških predstavah.