EPK 2012 30.10.2012 9:41

V Mariboru dve razstavi s pogledom na reformacijo

Maribor, 30. oktobra - V Univerzitetni knjižnici Maribor bodo danes odprli razstavo Reformacija v Prekmurju, ki so jo pripravili v sodelovanju z Muzejem krščanstva na Slovenskem in Pokrajinskim muzejem Murska Sobota. V bližnji galeriji K8 pa bodo na razstavi Evangeličanski Maribor predstavili poglavitna obdobja zgodovine tamkajšnje evangeličanske skupnosti.

Razstavo v galeriji K8, ki bo na ogled do 27. novembra, je pripravil Pokrajinski arhiv Maribor v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) in na njej predstavil, kako je potekala reformacija v Mariboru.

Kot izpostavljajo v zavodu Maribor 2012, gre za v slovenskem zgodovinopisju precej na rob potisnjeno tematiko oziroma obdobja. Razlogov za zanemarjanje tega dela mestne zgodovine med slovenskimi, ne pa tudi avstrijskimi oziroma nemškimi zgodovinarji, je več. Poglavitno pa je nedvomno bilo dejstvo, da reformacija v Mariboru in njegovi okolici (zlasti na Dravskem polju) ni potekala v slovenskem jeziku kot denimo na Kranjskem ali v Prekmurju, temveč praktično izključno v nemškem. Prvi resni koraki k nepristranskemu raziskovanju tega prelomnega obdobja mariborske preteklosti so bili v Sloveniji storjeni šele v 21. stoletju.

Razstava Reformacija v Prekmurju, ki jo bo do 14. novembra gostila Univerzitetna knjižnica Maribor, je nastala v sodelovanju s Francem Kuzmičem iz Pokrajinskega muzeja Murska Sobota in Muzejem krščanstva na Slovenskem s sedežem v Stični, kjer je bila razstava lani poleti tudi na ogled.

"Gostujoča razstava v sliki in besedi na 12 plakatih in z nekaj raritetnimi izvodi iz Pokrajinskega muzeja Murska Sobota pripoveduje o začetkih reformacije v Prekmurju, o protireformaciji, o tolerančnem patentu, šolstvu in o književni dejavnosti, povezani z reformacijo," je za STA pojasnila etnologinja Jerneja Ferlež.

V Prekmurju danes živi večina slovenskih protestantov. Po podatkih Statističnega urada RS iz leta 2002 je protestantska skupnost na Slovenskem tedaj štela nekaj nad 15.000 članov. Reformacija se je med Slovenci začela v začetku 16. stoletja.