Na hitro prelistano 3.11.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 3. novembra - Pri založbi Lud Šerpa so izdali pesniško zbirko Katje Plut Kresničke, pri Književnem društvu Hiša poezije pa pesmi srbskega avtorja Dejana Bogojevića Odtisi. Pri Župnijskem zavodu Dravlje in reviji Vzgoja so izdali ponatis dela Vladimirja Truhlarja Doživljanje absolutnega v slovenskem leposlovju, pri založbi Miš pa Pravljico o medvedku in punčki.

Ljubljana. Knjiga Dejana Bogojevića z naslovom Odtisi. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Dejana Bogojevića z naslovom Odtisi.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Katje Plut z naslovom Kresničke. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Katje Plut z naslovom Kresničke.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Vladimirja Truhlarja z naslovom Doživljanje absolutnega v slovenskem leposlovju. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Vladimirja Truhlarja z naslovom Doživljanje absolutnega v slovenskem leposlovju.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Pravljica o medvedku in punčki avtorice Bine Štampe Žmavc z ilustracijami Kristine Krhin. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Pravljica o medvedku in punčki avtorice Bine Štampe Žmavc z ilustracijami Kristine Krhin.
Foto: STA

KRESNIČKE - NOVA PESNIŠKA ZBIRKA PESNICE KATJE PLUT

Kresničke so nova pesniška zbirka Katje Plut (1979), ki jo je pesnica letos izdala poleg zbirke Dvojnovidni (Kud Kentaver). Pesniški zbirki sta sledili sedemletnemu pesniškemu molku. Leta 2005 je izdala pesniško zbirko Štafeta hvaležnosti, ki je bila nominirana za Veronikino nagrado. Ob pesniški zbirki Ej! (2001) je avtor spremne besede Tomaž Koncilija zapisal, da Katja Plut v sebi združuje vse, kar se zdi navidez nezdružljivo: modernistično formo, zametke postmodernega dojemanja sveta brez velikih zgodb, enoznačnih resnic in vrednot ter trdni, antropocentrični, vedno prisotni in s tem tradicionalni lirski subjekt, ki je še vedno središče in torišče njenega pesništva. V Kresničkah, kot so zapisali pri založbi Lud Šerpa, pesnica nadaljuje svojo značilno poetiko neposredne, iskrene in občutljive govorice, ki jo zaznamuje pogovorni idiom in svojstveni zapis, pa tudi mešanje jezikov in jezikovna igra.

ODTISI - PESMI IZPOD PERESA SRBSKEGA BESEDNEGA UMETNIKA DEJANA BOGOJEVIĆA

Poezija Dejana Bogojevića predstavlja specifično posebnost v prostoru sodobne srbske poezije, kar ugotavljata tudi ugledna srbska kritika Dušan Stojković in Srba Ignjatović, slednja je z Ivanom Dobnikom tudi soavtorica spremne besede k pričujoči zbirki. Gre za poezijo, ki je najtesneje povezana s slikarstvom in je istočasno v izjemno samosvojem svetu poetične magije, "slikana" s pristnim jezikom moderne poezije. Skozi pesniško koncentrirano, lucidno komponirano pesem stopajo pred bralca prepleti različnih časov, krajin, mest, občutenj, razpoloženj, premišljevanj, drž in ljudi, ki pričajo o vsesplošni povezanosti in senzibilnosti modernega sveta. Odtisom (2009) je dodan še izbor pesmi iz Bogojevićeve najnovejše zbirke Kompozicija, rana poezije (2012), ki je izšla v času prevajanja Odtisov. Pesmi je prevedel Ivan Dobnik. Dejan Bogojević, rojen leta 1971 v Valjevu, je vsestranski umetnik: pisatelj, esejist, slikar, likovni kritik in urednik. Je avtor več kot 50 knjig poezije, proze, dramatike in stripov.

DOŽIVLJANJE ABSOLUTNEGA V SLOVENSKEM LEPOSLOVJU - PONATIS TRUHLARJEVEGA DELA, PRVIČ IZDANEGA LETA 1977

Delo Vladimirja Truhlarja Doživljanje absolutnega v slovenskem leposlovju so ponatisnili ob 100-letnici avtorjevega rojstva. Predgovor k novi izdaji knjige je napisal teolog in pedagog, pater Silvo Šinkovec. Truhlar je bil profesor duhovne teologije, pesnik, kritik, duhovnik, jezuit, koncilski teolog. "Slovenec in Čeh, zvest in upornik, resen in igriv, umirjen in razdražljiv, svetilnik in provokator, dialoški in samosvoj, realist in sanjač," je zapisal Šinkovec. Delo je bilo ob izdaji leta 1977, ko je uradna interpretacija želela izriniti religiozne vsebine in je podčrtavala le socialne razsežnosti slovenskega leposlovja, prava provokacija, zato jo je bilo treba, tako Šinkovec, takoj prepeljati čez mejo, na varno. V delu Truhlar obravnava dela velikih slovenskih literatov, kot so France Prešeren, Simon Jenko, Ivan Cankar, Oton Župančič, Srečko Kosovel, Miran Jarc, Alojz Gradnik, France Balantič, Edvard Kocbek in drugi. Truhlar je bil med drugim tudi pesnik. Za časa življenja je izdal štiri pesniške zbirke, po smrti sta izšli še dve.

PRAVLJICA O MEDVEDKU IN PUNČKI - PRIKUPNA SLIKANICA BINE ŠTAMPE ŽMAVC Z ILUSTRACIJAMI KRISTINE KRHIN

Pisateljica Bina Štampe Žmavc, ki je za svojo zadnjo zbirko pravljic Cesar in roža prejela tako večernico kot desetnico, je se predstavlja z novim delo. V nekoliko bolj obsežni pravljici se tokrat v zanjo značilnem slogu in jeziku - poetičnem, nežnem in skrbnem - loteva osamljenosti in strahu, občutij, ki sta blizu slehernemu otroku. Opisuje ju na moč prepričljivo in otipljivo, s čemer omogoča, da se lahko otrok z lahkoto identificira z medvedkom in punčko. Ob tem avtorica v maniri žlahtne literature izpostavi tudi moč pravljic oziroma domišljije, ki jo za rahločutne upodobitve medvedka in punčke uporabi tudi ilustratorka Kristina Krhin, so zapisali pri založbi.