Slovenija 2.11.2012 10:39

Na ljubljanski občini pripravljeni sodelovati z ZVKD glede Kolizeja

Ljubljana, 2. novembra - Kranjska investicijska družba je odstopila od gradnje novega Kolizeja zaradi omejitve višine stavbe na 30 metrov. Minister Žiga Turk je dejal, da bi lahko projekt v višini 70 metrov realizirali, če bi ljubljanska občina spremenila prostorske pogoje na območju Kolizeja, na občini pa so pojasnili, da tega ne morejo storiti brez smernic ZVKD.

Ljubljana. Kolizej. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kolizej.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kranjska investicijska družba (KID) oziroma njen direktor Jože Anderlič v več kot devetih letih prizadevanj nista uspela prepričati predstavnikov politike o umestnosti gradnje novega Kolizeja za Slovenijo in Ljubljano, zato sta minuli teden od projekta odstopila. Realizacijo novega Kolizeja je po Anderličevih besedah preprečila komisija za spremljanje izdelave konservatorskega načrta za prenovo območja OPPN Kolizej, ki je bila ustanovljena pri ministrstvu, pristojnem za kulturo.

Ta je novogradnjo omejila na višino 30 metrov, čeprav je imela že predvidena koncertno-operna dvorana streho na višini 38 metrov, ena od stolpnic pa naj bi segala kar 98 metrov visoko, kasneje, po usklajevanjih, pa 70 metrov.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je pred tednom dni za STA med drugim opozoril na neusklajenost Anderličevih ambicij na tej lokaciji s prostorskimi pogoji oziroma z prostorskimi akti Mestne občine Ljubljana (MOL), ki na tem mestu predvidevajo vertikalne dominante v višini 30 metrov.

Dodal je, da je komisija na ministrstvu ugotovila, da načrti investitorja niso skladni s prostorskimi pogoji, ki jih je določila mestna občina. "Če se bo MOL odločila, da bo predpisala drugačne prostorske pogoje na tem področju, se projekt lahko realizira tudi na tej višini. Nižjega se lahko realizira že zdaj," je še dejal Turk in dodal, da naj minister ne bi imel vpliva na strokovne odločitve.

Na MOL se, kot so zapisali za STA, zavedajo, da je treba za novi Kolizej narediti nov podroben prostorski načrt (OPPN). Ob tem pa so poudarili, da MOL ne more spremeniti svojih planskih aktov, "dokler nosilec urejanja prostora (Zavod za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) RS oziroma pristojno ministrstvo) ne spremeni svojih smernic, odlokov oziroma uradnih in neuradnih stališč".

"Pri oblikovanju OPPN Kolizej torej potrebujemo smernice ZVKD, ki izhajajo iz kulturnovarstvenega odloka za mestno središče," so poudarili in dodali, da so v sodelovanju z ZVKD pripravljeni spremeniti tudi svoj odlok. Opozorili pa so, da bi bilo, zato da pride do spremembe, treba narediti konzervatorski načrt za prenovo širšega območja med Slovensko, Tivolsko, Bleiweisovo in Šubičevo ulico.

Komisija za spremljanje izdelave konservatorskega načrta za prenovo območja OPPN Kolizej ima nalogo, da poda izhodišča in spremlja izdelavo tega načrta za prenovo. "Ker nam je mnenje komisije znano le iz dnevnega tiska, bo MOL uradno zaprosila za mnenje," so za STA še sporočili z MOL.