Slovenija 5.11.2012 9:00

Ljubljanske knjižnice ta teden v znamenju japonske kulture

Ljubljana, 5. novembra - S fotografsko razstavo Japonska svetovna dediščina, ki jo bo odprl veleposlanik Japonske v Sloveniji Toshimitsu Ishigure, se bo zvečer ob 19. uri v Knjižnici Prežihov Voranc začel Teden japonske kulture v Mestni knjižnici Ljubljana. Festival bo do petka, 9. novembra, ponudil razstavo japonskih lutk, dokumentarni film ter več predavanj in delavnic.

Fotografska razstava japonskega krajinskega fotografa Mijoshija Kazujošija bo predstavila lepote japonske kulturne in naravne dediščine. Fotografije iz dežele vzhajajočega sonca med motivi ponujajo številne znamenitosti, kot sta tempelj Kinkaku-ji v Kjotu ter kupula Genbaku, spominsko obeležje v Hirošimi, ki je opomnik pomembnosti svetovnega miru. Razstava bo na ogled do 14. novembra, so sporočili iz Mestne knjižnice Ljubljana.

Prav tako do 14. novembra bo v Knjižnici Šiška na ogled razstava japonskih lutk. Na njej se bodo lahko obiskovalci seznanili z visoko likovno vrednostjo tradicionalnih japonskih lutk, znanih kot ningjo. Po več knjižnicah bodo v sklopu festivala predvajali dokumentarni film režiserja Kensakuja Kakimota, ki je bil posnet po tragičnih dogodkih katastrofalnega cunamija leta 2011 in jedrski nesreči v japonski Fukušimi.

V torek, 6. novembra, bodo v Knjižnici Otona Župančiča dopoldne pripravili tečaj japonščine za začetnike, popoldne pa uro japonskih pravljic. V Knjižnici Bežigrad bo delavnica japonske kaligrafije, v Knjižnici Šiška pa delavnica s predstavitvijo tradicionalnega japonskega obreda pitja čaja, tu bo v petek potekala še delavnica origamija.

V sredo, 7. novembra, bodo na vrsti predavanja. Katarina Kunstelj bo v Knjižnici Prežihov Voranc predstavila zgodovino manga stripa, Nagisa Moritoki Škof pa japonsko tradicionalno literaturo. Tomaž Hožič bo v Knjižnici Jožeta Mazovca pripravil potopisno predavanje z naslovom Japonska skozi tri letne čase.

V Knjižnici Otona Župančiča bodo v četrtek, 8. novembra, pripravili strokovno predavanje in pogovor med diplomatko na veleposlaništvu Japonske juko Fujii in japonologinjo Polono Brumen. Razpravljali bosta o podobnostih in razlikah dveh kultur: slovenske in japonske.

Teden japonske kulture je del projekta Svet med nami, ki ga v Mestni knjižnici Ljubljana pripravljajo vsako leto. Osnovni namen projekta je predstavitev drugačnih kultur. Teden japonske kulture je posvečen 20. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Japonsko.