Svet 4.11.2012 5:00

Jodie Foster nagrada Cecil B. DeMille za življenjsko delo

Los Angeles, 4. novembra - Oskarjevka Jodie Foster bo svojo zbirko nagrad in priznanj obogatila z nagrado za življenjsko delo Cecil B. DeMille, so sporočili iz združenja tujih dopisnikov v Hollywoodu (HFPA). Ameriška igralka bo nagrado prejela 13. januarja prihodnje leto na 70. podelitvi zlatih globusov.

ZDA, Los Angeles. Ameriška igralka Jodie Foster. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Ameriška igralka Jodie Foster.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Nagrada za življenjsko delo se imenuje po ameriškemu filmskemu režiserju, producentu in oskarjevcu Cecilu B. DeMilleu (1881-1959). Komisija združenja tujih dopisnikov v Hollywoodu (HFPA) jo vsako leto podeli osebnosti, ki je v svetu filma pustila neizbrisen pečat.

Lani je nagrado prejel Morgan Freeman, med dobitniki pa so bili tudi Robert de Niro, Steven Spielberg in Barbra Streisand, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Fosterjeva je dvakratna dobitnica oskarja. Leta 1989 je prestižni zlati kipec prejela za vlogo žrtve posilstva Sarah v filmu Obtožena, leta 1992 pa za vlogo študentke Akademije FBI Clarice v srhljivki Ko jagenjčki obmolknejo. Za vlogo v filmu Obtožena je prejela tudi svoj prvi zlati globus.