Svet 6.11.2012 6:00

Na Dunaju razstavljen izbor del iz likovne zbirke Junij

Dunaj, 6. novembra - Center za sodobno fotografijo Photon na dunajskem festivalu "Eyes-On" sodeluje z razstavo Grupe Junij, izborom fotografskih del iz mednarodne likovne zbirke Junij iz zbirke Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) Ljubljana ter osebnega arhiva Staneta Jagodiča.

Razstava, ki jo bodo odprli danes, predstavlja izbor del z razstave Junij Junija, ki je bila v sklopu 6. festivala Fotonični trenutki že predstavljena v MAO, so sporočili iz centra Photon.

Grupa Junij je nastala leta 1969, ko se je skupina mladih umetnikov združila, da bi povezali sorodne ustvarjalne vzgibe, a je njen pomen kmalu presegel domet homogene umetniške skupine. Skupina je namreč povzemala principe, ki so po nasledstvu zgodovinskih avantgard ustvarjali konstruktivno sintezo različnih slogov in usmeritev. Osrednja ideja skupine je bila avtonomija umetnosti, osvobojena slehernih političnih, akademskih in estetskih zahtev po čistih slogih in žanrih.

Mednarodna likovna zbirka Junij je s pomočjo širokega mednarodnega kroga umetnikov rasla, leta 1996 pa jo je eden od ustanovnih članov Stane Jagodič doniral MAO. V zbirki je zastopanih več kot 140 domačih in mednarodnih avtorjev s skupno okoli 1300 deli.

Osrednja linija umetnikov, zbranih okoli Grupe Junij, je povezana s figuraliko, likovno narativnostjo in neposrednim izražanjem sporočila. Skupina je bila senzibilna do aktualnega družbeno-političnega dogajanja, kar je brezkompromisno prenašala v likovno govorico.

Razstava, ki bo na Dunaju odprta do 16. decembra, sta pripravila Photon in MAO.