Na hitro prelistano 10.11.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 10. novembra - Pri založbi Modrijan so izdali delo britanskega znanstvenika Richarda Dawkinsa Čudoviti svet, pri Krtini pa delo francoskega filozofa Jeana Lacosta Filozofija umetnosti. Javni zavod RS za kulturne dejavnosti je izdal zbirko kratkih zgodb Janeza Grma Sinice, sablje, sladoled, založba Miš pa slikanici za najmlajše Ksenije Šoster-Olmer Kuku in Papa.

Ljubljana. Knjiga Richarda Dawkinsa z naslovom Čudoviti svet. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Richarda Dawkinsa z naslovom Čudoviti svet.
Foto: STA

Ljubljana. Kartonka avtorice Ksenije Šoster-Olmer z naslovom Papa. Foto: STA

Ljubljana.
Kartonka avtorice Ksenije Šoster-Olmer z naslovom Papa.
Foto: STA

Ljubljana. Kartonka avtorice Ksenije Šoster-Olmer z naslovom Kuku. Foto: STA

Ljubljana.
Kartonka avtorice Ksenije Šoster-Olmer z naslovom Kuku.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Janeza Grma z naslovom Sinice, sablje, sladoled. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Janeza Grma z naslovom Sinice, sablje, sladoled.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Jeana Lacostea z naslovom Filozofija umetnosti. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Jeana Lacostea z naslovom Filozofija umetnosti.
Foto: STA

ČUDOVITI SVET - ZNANSTVENA DOGNANJA O SVETU IZPOD PERESA BRITANSKEGA EVOLUCIJSKEGA BIOLOGA

V delu Čudovit svet je znani britanski znanstvenik zgoščeno predstavil več naravoslovnih tematskih sklopov. V nasprotju z avtorjevimi prejšnjimi deli je to namenjeno predvsem mlajšim bralcem. V njem bodo našli odgovore na vprašanja, kot so, kako je mogoče, da se menjavata dan in noč, poletje in zima, kaj je mavrica in zakaj nas obkroža tako raznovrsten živalski svet. Profesor Dawkins se je vsakemu od teh vprašanj približal z zanimivimi "ljudskimi" razlagami, pobrskal pa je tudi po bogati verski tradiciji. Obenem v delu podaja tudi znanstveno razlago pojavov, ki je podprta s svežimi primeri iz vsakdanjega sveta. Ilustracije je prispeval Dave McKean.

Britanski evolucijski biolog se je rodil leta 1941 v Nairobiju. V Oxfordu pri nizozemskem nobelovcu Nikolaasu Tinbergnu je študiral biologijo. Bralce je osvojil že s Sebičnim genom (1976), temu pa so sledile še druge odmevne strokovne knjige. V njih se posveča predvsem vprašanjem evolucije in genetike. V zadnjih desetletjih piše dela, v katerih popularizira znanost. Pričujoče delo je poslovenila Urška Pajer.

FILOZOFIJA UMETNOSTI - O UMETNOSTI PO FILOZOFSKO

Francoski filozof Jean Lacoste v delu Filozofija umetnosti predstavlja zgodovino filozofskega razmisleka o umetnosti, pri čemer se ne opira na kronološko pojmovanje zgodovine. Prek izbranih tem, kot so posnemanje, domišljija in ekspresija, obdela temeljne probleme filozofije umetnosti, hkrati pa jedrnato predstavi poglede na umetnost, ki so jo v zgodovini filozofije razvili posamezni filozofi. Knjiga tako v sedmih poglavjih ponuja pregled temeljnih tematik filozofije umetnosti, vzporedno s tem pa predstavlja tudi temeljne filozofske modele razlage umetnosti.

Francoski filozof Jean Lacoste se predstavlja kot študent Ecole Normale Superieure, ene najprestižnejših francoskih institucij, kjer mu družbo delajo imena, kot so Louis Althusser, Jacques Derrida, Michel Foucalt in Emile Durkheim. Je avtor številnih del s področja estetike. To je avtorjevo prvo v slovenščino prevedeno delo. Za prevod je poskrbela Vera Troha.

IZŠEL PRVENEC JANEZA GRMA

Janez Grm je izdal knjigo kratkih zgodb Sinice, sablje, sladoled. Grm je bil zmagovalec Festivala mlade literature Urška, za nagrado je Javni sklad za kulturne dejavnosti (JSKD) v zbirki revije Mentor Prvenke izdal njegov prvenec. Grm se s pisanjem ukvarja že od osnovnošolskih let, zadnja leta, kot pravi, vse bolj. Piše predvsem nerealistične zgodbe. Na zavihku knjige piše, da njegovo pisanje odseva njegove bralne okuse: "Rad imam zgodbe, ki presenetijo, osupnejo, se bralca ne samo dotaknejo, marveč kot sibirska božanstva posežejo tudi v njegovo drobovje in vanj vsadijo kos nebeške kovine," je zapisal.

KUKU IN PAPA - SLIKANICI ZA NAJMLAJŠE

V ZDA živeča slovenska mladinska avtorica Ksenija Šoster-Olmer, znana po delu Nogavičke za ptičke, je tokrat zasnovala besedila za najmlajše: Kuku in Papa. Besedila se po zahtevnosti prilagajajo otrokom vrtčevske starosti. Stavki so kratki, jasni in enostavni, v njih pa je zajet predmetni in doživljajski svet majhnih otrok. V kartonki Papa se otrok zvečer odpravlja spat, v kartonki Kuku pa se družinski člani z dečkom Luko igrajo skrivalnice. Besedilo temelji na vzorcu ponavljanja z variacijami, ki pa ga na koncu razbije domiseln in zabaven obrat. V slednjem, prav tako pa tudi prek ilustracij, ki so delo Kristine Krhin, se skriva privlačnost te "igroknjige".