Svet 6.11.2012 14:14

Umrl je ameriški skladatelj Elliot Carter

New York, 6. novembra - V New Yorku je v ponedeljek v 104. letu starosti umrl ameriški skladatelj Elliot Carter, je danes sporočil njegov glasbeni založnik. Carter je v svoji skoraj osem desetletij trajajoči karieri dvakrat prejel Pulitzerjevo nagrado. Velikan klasične glasbe 20. stoletja Aaron Copland ga je označil za enega najbolj vsestranskih umetnikov.

Carter je ustvaril 158 del, od zgodnjih, kot sta Simfonija št. 1 iz leta 1942 ali Počitniška uvertura (Holiday Overture) iz leta 1944, do letošnjih Dialogov II. (Dialogues II), ki so jih prejšnji mesec premierno izvedli v Italiji, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski skladatelj Igor Stravinski je njegov Dvojni koncert za čembalo, klavir in dva komorna orkestra iz leta 1961 ter klavirski koncert iz leta 1967 opisal kot mojstrovini.

Elliot Carter se je rodil 11. decembra 1908 v New Yorku. Najprej se je pod vodstvom prijatelja in mentorja Charlesa Ivesa posvetil klasični glasbi, pozneje pa je študiral pri Walterju Pistonu na univerzi Harvard in pri Nadii Boulanger v Parizu.

Za svoje ustvarjanje je prejel številne nagrade, med njimi Pulitzerjevo nagrado za Godalni kvartet št. 2 (1960) in Godalni kvartet št. 3 (1973), pa tudi najpomembnejšo nemško glasbeno nagrado Siemens Music Prize. Bil je tudi prvi skladatelj, ki je leta 1985 prejel ameriško nacionalno medaljo za umetnost.

Stoti rojstni dan je Carter leta 2008 obeležil s koncertom v newyorški Carnegie Hall, kjer je bostonski simfonični orkester premierno izvedel njegovo noviteto.

"Velik obseg in raznolikost njegove glasbe sta in bosta še naprej vplivala na številne skladatelje in izvajalce po vsem svetu," so v izjavi za javnost zapisali pri glasbeni založbi Boosey & Hawkes.