EPK 2012 8.11.2012 10:58

V Mariboru 1. mednarodni festival plesa gluhih

Maribor, 8. novembra - V Mariboru bo ta konec tedna potekal 1. mednarodni festival plesa gluhih, ki velja za prvi tovrsten festival na svetu. Ustvarjalci festivala z imenom Heartbeat Hears The Beat so prepričani, da je kultura pravi način, kako problematiko gluhih približati širši družbi.

"Želim si, da bomo uspeli s kulturo opozoriti na perečo problematiko skupine ljudi, ki govori svoj jezik, ima svojo kulturo, a živi v isti državi kot mi in bi morala imeti iste družbene pravice," je v sporočilu za javnost pojasnila vodja festivala in istoimenske platforme Ajda Pfifer.

Na festivalu se bo zvrstilo sedem plesnih predstav s plesalci iz Srbije, Hrvaške, Slovenije, Španije in Madžarske. Predstave se med seboj razlikujejo ter pokrivajo tako področje sodobnega plesa, gibalnega teatra kot uličnega plesa. V eni izmed skupin, ki se pri svojem delu ukvarja z združevanjem različnih invalidnosti, nastopa tudi slep plesalec, v drugi gostuje gluhi koreograf.

V spremljevalnem delu programa bo v preddverju Lutkovnega gledališča Maribor na ogled razstava plesnih fotografij Mihe Sagadina, ki bodo posnete na vajah gluhih plesalcev v dneh pred festivalom. Organizirana bo tudi brezplačna delavnica zgodnjega učenja znakovnega jezika. Na predvečer festivala pa bo v produkciji Mladinskega kulturnega centra Maribor v dvorani Gustaf gostovala skupina gluhih glasbenikov iz Francije Mur du son.

Festival, ki bo potekal v nedeljo in ponedeljek v Lutkovnem gledališču Maribor, prireja kulturno društvo Center plesa Maribor ob podpori Evropske prestolnice kulture (EPK) in Evropske kulturne fundacije (European Cultural Foundation).

Ajda Pfifer je s Kulturnim društvom Center plesa leta 2010 začrtala projekt plesnih delavnic in festivala plesa gluhih v Mariboru pod imenom Čutim glasbo, slišim ples. Leto kasneje je razširjena ekipa poiskala partnerje s Hrvaške in Srbije, ki so skupaj razvili mednarodno platformo in ji zaradi mednarodne razsežnosti nadeli angleško ime Heartbeat Hears The Beat.

Platforma izvaja lokalne plesne delavnice za gluhe v Sloveniji, na Hrvaškem in Srbiji. Junija so v Zagrebu priredili mednarodno plesno izmenjavo gluhih, po 1. mednarodnem festivalu plesa gluhih v Mariboru pa se bodo začele priprave na mednarodni plesni kampus in veliko predstavo marca 2013 v Beogradu.