Slovenija 7.11.2012 12:22

V Španskih borcih v četrtek premiera predstave Teater

Ljubljana, 7. novembra - V Španskih borcih bodo v sklopu EPK v četrtek premierno uprizorili mednarodno koprodukcijo umetniškega kolektiva Superamas in Zavoda En-Knap z naslovom Teater. "Oder bo postal prizorišče neverjetnih srečevanj resničnih oseb, izmišljenih likov in avatarjev, ki bodo sprejemali skrajno pomembne odločitve o usodi sveta," napovedujejo ustvarjalci.

Koprodukcija Teater priča "o svetu, ki ga oblikuje politika iluzije". V tem kontekstu uporablja različne tehnike razširjanja resničnosti, kot so 3D podobe, avatarji in mapiranje. Kot še piše v sporočilu za javnost, utegne oder med predstavo postati "prizorišče skrajno vplivnih dogajanj".

Mednarodni kolektiv Superamas in skupino En-Knap so pri postavitvi zanimale interakcija med resničnostjo in fikcijo ter način, kako ta vpliva na poročanje o aktualni politiki. Cilj je ponovno odkriti resničnost komedije in drame, ki se skrivata za iluzijo političnega.

"Kolektiv Superamas bo odigraval resnične in izmišljene zgodbe ter krmaril med resničnostjo in virtualnim svetom, vseskozi usmerjen v jasno ločevanje med politiko in njeno podobo. Ali pa ju bo še bolj pregnetel. Občinstvo pa bo vseeno imelo priložnost jasnejšega vpogleda: vsi pripomočki bodo namreč razstavljeni pred njihovimi očmi. Upamo, da bo tokrat njegova pozornost usmerjena prav toliko v okvir kot v točko izginevanja," so še sporočili iz Španskih borcev.

Skupina Superamas je že več kot desetletje dobra znanka na evropski in severnoameriški sodobno-umetniški sceni. Njeni člani z raznolikimi režijskimi prijemi raziskujejo razlike med kičem in umetnostjo, elitno in popularno kulturo, televizijo in gledališčem in pri tem uporabljajo mešanico materialov in žanrov. Tokrat so moči združili s plesno skupino En-Knap, ki se je od leta 1993 v evropskem prostoru dobro uveljavila s svojo estetiko.

Po premieri v Ljubljani bo predstava Teater gostovala še v Belgiji, Nemčiji, Franciji in Avstriji.