Slovenija 7.11.2012 13:39

V Murski Soboti spomenik muzi ljubezenske poezije Erato

Murska Sobota, 7. novembra - V Murski Soboti bodo 16. novembra odkrili kiparsko kompozicijo Muza Erato, ki jo je izdelala kiparka Irena Brunec Tebi. Spomenik muzi ljubezenske in erotične poezije je ob številnih zapletih nastal v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK), levji delež denarja zanj pa prispevala občina Murska Sobota.

Kot je na novinarski konferenci povedala Brunec Tebijeva, je bilo pri nastajanju kipa veliko negotovosti in sprememb, pogodbo z EPK pa je podpisala šele aprila letos. Prvotno je načrtovala projekt Sledi panonskih muz s kiparskimi upodobitvami devetih bronastih muz v naravni velikosti, muze pa naj bi bile razporejene po Murski Soboti na izbranih zgodovinsko pomembnih točkah tako, da bi s svojimi vsebinskimi konotacijami obiskovalcem razgrinjale nekatera manj znana zgodovinska dejstva, a za razvoj Prekmurja zelo pomembna ali celo ključna.

Zaradi krčenja sredstev dobiva projekt dokončno podobo v realizaciji ene izmed muz na ploščadi med Galerijo ter Pokrajinsko in študijsko knjižnico, pri čemer gre za kompleks skulptur z muzo Erato kot osrednjim kipom, kompozicija iz brona in kamna pa bo več kot 60 letih prvi javni spomenik v Murski Soboti.

Ob tem bodo izdali tudi knjižico s strokovnimi besedili o muzah nekoč in danes, načrtovanju projekta in izdelavi kipa ter prekmurski poeziji od sredine 18. stoletja do danes.

V okviru EPK so projektu priznali le 35.000 evrov, pri čemer polovico prispeva država, polovico pa partnerska občina. Slednja pa je iz svojega proračuna primaknila še 50.000 evrov, saj je, kot pravi Brunec Tebijeva, projekt vreden vsaj 85.000 evrov, pri tem pa se je kot avtorica odpovedala dobršnemu delu honorarja.

Soboški župan Anton Štihec je ob predstavitvi kipa pojasnil zaplete pri izbiri nekaterih projektov za EPK, pri čemer je občina zgledno poravnala vse obveznosti do ustvarjalcev na svojem območju, torej polovice projektov, ki jih plača sama, boji pa se za delež države, ki je denar nakazala občini Maribor. Ta naj bi po Štihcu dolgovala EPK 3,2 milijona evrov, od tega dva milijona, ki ju je že dobila od države, ter 1,2 milijona evrov, ki ju mora prispevati sama.