Svet 7.11.2012 15:46

Prestižna literarna Goncourotova nagrada letos Jeromu Ferrariju

Pariz, 7. novembra - Najprestižnejšo med francoskimi književnimi nagradami, Goncourotovo, letos prejme Jerome Ferrari za delo "Le Sermon de la Chute de Rome" (Pridiga o padcu Rima). Kot je danes v Parizu sporočila žirija, je bil Ferrari izbran v drugem krogu. Leta 1968 v Parizu rojeni avtor je predstavnik nove generacije literatov v Franciji.

Ferrari v knjigi pripoveduje zgodbo mladega moškega, ki skupaj s starim prijateljem odpre bar na Korziki. Ta bar naj bi postal kraj miru in prijateljstva, vendar pa se stvari precej drugače obrnejo, ko pijača, seks, korupcija in nasilje, po katerem je Korzika poznana, vržejo senco na načrte mladega idealista.

Jerome Ferrari, ki sam predava filozofijo na francoskem liceju v Abu Dabiju, je pred tem poučeval v korziškem glavnem mestu Ajacciu. "Le Sermon de la Chute de Rome" je njegovo šesto delo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Goncourotova nagrada, ki so jo prvič podelili leta 1903, je sicer vredna le simboličnih deset evrov, vendar pa dobitnike za več tednov postavi na sezname prodajnih uspešnic.

Lani je Goncourtovo nagrado dobil profesor biologije Alexis Jenni za svoj prvenec "L'Art francais de la Guerre" (Francoska umetnost vojne).