Svet 9.11.2012 6:00

Graški muzej Joanneum pobudnik nove evropske muzejske mreže

Gradec, 9. novembra - Več evropskih umetnostnih muzejev je na pobudo graškega Universalmuseuma Joanneum ustanovilo muzejsko mrežo Translocal. Z njo želijo preko skupnih razstavnih in izobraževalnih projektov še utrditi položaj sodelujočih muzejev, namenjena pa je tudi razpravi o vprašanjih, ki se tičejo muzejske politike, organizacije in financiranja kulture.

V projektu poleg graškega Universalmuseuma Joanneum sodelujejo številni srednjeevropski muzeji moderne in sodobne umetnosti, ki delujejo izven velikih urbanih središč, je na predstavitvi nove muzejske mreže v sredo povedal intendant graškega Joanneuma Peter Pakesch.

Vanj so vključeni Umetnostni muzej Lichtensteina v Vaduzu, Umetnostni muzej Stuttgart, Muzej sodobne umetnosti Zagreb, Muzej Sztuki v poljskem Lodžu, Umetnostni muzej Kumu v estonskem Tallinnu ter drugi največji umetnostni muzej Češke, Moravska galerija v Brnu.

Sodelovanje in združevanje stroke naj bi izboljšalo kakovost, učinkovitost in konkurenčnost sodelujočih institucij in jim poleg tega omogočilo sodelovanje v večjih evropskih projektih.

V sklopu projekta se je pod naslovom "Translocal Collections" že začel program, ki je namenjen mobilnosti kuratorjev in zbirk, piše avstrijska tiskovna agencija APA.