EPK 2012 8.11.2012 10:01

Maribor in Guimaraes kot letošnji EPK s skupnim fotografskim projektom

Maribor, 8. novembra - Letošnji Evropski prestolnici kulture (EPK) Maribor in Guimaraes se v zadnjem obdobju kulturnega prestolovanja predstavljata s skupnim projektom. Gre za fotografski razstavi Vrnitev v mesto in Japonska z evropskimi očmi, ki ju bodo danes odprli v mariborskem Vetrinjskem dvoru v prisotnosti visokih gostov s Portugalske.

Razstava Vrnitev v mesto obsega del zbirke fotografij Muralha, ki prikazujejo Guimaraes od konca 19. stoletja do srede 20. stoletja. Plošče in negativi so plod dela dveh generacij lokalnih studiev Foto Electrica Moderna in Foto Moderna.

Na razstavi Japonska z evropskimi očmi pa bosta svoje izdelke predstavila slovenski fotograf Bojan Radovič in portugalski fotograf Jose Pedro Cortes, ki sta marca letos obiskala Japonsko in tam dokumentirala svoje vtise.

Današnjega odprtja ob 19. uri se bosta udeležila tudi župan Guimaraesa Antonio Magalhaes in vodja projekta EPK v Guimaraesu Joao Serra. Sledila bo zabava z DJ-jem KungFu Trunxom. To je umetniško ime producenta elektronske glasbe Miguela Ribeira, ki je med drugim ustvaril zvočno kuliso za otvoritveno slovesnost EPK v Guimaraesu.

S tem se bo tudi uradno začel projekt Kulturne ambasade Portugalske, v okviru katerega se v Mariboru predstavlja portugalska kultura.

Ta teden je svoja vrata odprla tudi Kulturna ambasada Hrvaške. V Vetrinjskem dvoru so v torek odprli razstavo sodobnega hrvaškega oblikovanja, ki s prikazom majhnega števila oblikovalskih primerkov skuša predstaviti trenutno najzanimivejše primere na hrvaški oblikovalski sceni. Razstavljena so dela tako iz grafičnega, modnega kot tudi industrijskega oblikovanja.

V amfiteatru II. gimnazije bo v petek krstno uprizorjena gledališka predstava Jalova z gledališkimi ustvarjalci z Reke, Pulja in Zagreba. Ideja za predstavo, katere avtorja sta slovenski režiser Matjaž Latin in hrvaška dramaturginja Magdalena Lupi Alvir, se je porodila pred dvema letoma kot reakcija na sporni, sedaj že razveljavljeni hrvaški zakon o oploditvi z medicinsko pomočjo. Zaradi tega zakona je bilo veliko parov prisiljenih oditi na zdravljenje v tujino in mnogi izmed njih so pomoč poiskali v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.