Slovenija 9.11.2012 12:56

Skrušny in Šteger odlikovana za viteza reda umetnosti in leposlovja

Ljubljana, 9. novembra - V prostorih Francoske rezidence je francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-Francois Mourier v sredo prevajalca, literarnega zgodovinarja in kritika Jaroslava Skrušnyja imenoval za viteza reda umetnosti in leposlovja. Odlikovanje Francije bo v ponedeljek, 12. novembra, prejel še pesnik, urednik in direktor programa EPK Terminal 12 Aleš Šteger.

Skrušnyju se je z odlikovanjem Francija želela zahvaliti za njegov "izjemnen prispevek k razvoju francosko-slovenskih odnosov". Skrušny je poslovenil številna dela priznanih francoskih avtorjev, kot so Sartre, Malraux, Camus, Bataille, Goldman, Bruckner in Stendhal. Za roman slednjega Življenje Henryja Brularda je prejel tudi najpomembnejše slovensko odlikovanje za prevajalstvo - Sovretovo nagrado.

Šteger bo kot veliki poznavalec francoske literature in filozofije za viteza reda umetnosti in leposlovja odlikovan v ponedeljek. Prepričal je s pesniškim talentom in s pomočjo pri francoskemu programu za EPK Maribor 2012.

Kot so zapisali na veleposlaništvu, se je Šteger kot direktor mednarodnega programa EPK Terminal 12 "močno in z velikim navdušenjem zavzel za promocijo francoske kulture". Spomnili so, da je kot literarni urednik zaslužen tudi za izid številnih del francoskih avtorjev v slovenščini.