Svet 10.11.2012 5:00

Na Dunaju razstava na temo noči od romantike do danes

Dunaj, 10. novembra - V dunajski galeriji Spodnjega Belvedera in v Oranžeriji je do 17. februarja na ogled razstava Večerni somrak. Razstava prinaša slike, fotografije, filme in skulpture, ki so nastale od obdobja romantike do današnjih dni in na različne načine tematizirajo noč.

Gre za noč v pravem pomenu besede in noč v nas, je temo razstave Večerni somrak povzela kustosinja Brigitte Borchhardt - Birbaumer. Postavitev prinaša kar 280 eksponatov, od tega je 70 del na ogled prvič ali pa so bila doslej zelo redko razstavljena, so sporočili iz agencije za stike z mestom Dunaj ComPRess.

Prvi del razstave zaobjemajo upodobitve noči v času romantike, ki poudarja mistiko, hrepenenje in silo narave, v nasprotju z razsvetljenstvom, ki se osredotoča na razum. Drugi del je namenjen dosežkom znanstvenega napredka okrog leta 1900, kot so iznajdba fotografije ali nove teorije v psihologiji. Tretji del predstavlja tematiko nočnega življenja ter nemirnost in stalno razsvetljenost modernih velemest na prelomu tisočletja.

Med drugim dela na razstavi podpisujejo Gustav Klimt, Edvard Munch, Ferdinand Hodler, Emil Nolde, Georg Waldmüller, Philipp Otto Runge, Caspar David Friedrich in Rene Magritte.