Svet 11.11.2012 5:30

Skupina Irwin na razstavi v londonski Tate Modern

London, 11. novembra - V londonskem muzeju Tate Modern bodo 14. novembra odprli skupinsko razstavo "A Bigger Splash", v sklopu katere se bo predstavila tudi slovenska skupina Irwin. Razstavila bo serijo slik NSK Ambasada Moskva/Interieri, ki je nastala po enomesečni umetniška akciji NSK Ambasada Moskva. Slednjo so člani skupine realizirali leta 1992 v Moskvi.

Ljubljana. Član nacionalnega sveta za kulturo Irwin Miran Mohar. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Član nacionalnega sveta za kulturo Irwin Miran Mohar.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Na ogled bodo tudi dokumenti in publikacije, ki so ta dogodek spremljali, so sporočili iz Galerije Gregor Podnar.

Umetniška akcija NSK Ambasada Moskva je potekala v zasebnem stanovanju na Leninskem Prospektu 12. Za koncept in izvedbo akcije je poskrbela skupina Irwin, organizirala pa sta jo Apt-Art International in galerija Ridžina.

Ambasada je bila zasnovana kot živa instalacija. Poleg prikaza dokumentov in umetniških del NSK, skupine Irwin, Kozmokinetičnega Kabineta Noordung, Novega kolektivizma, Retrovizije in povabljenih gostov, Gorana Dordevića, Mladena Stilinovića in Milivoja Bjelića, je bil osrednji dogodek sedemdnevni program javnih predavanj in razprav. Program je organizirala skupina Irwin v sodelovanju z Edo Čufer.

S predavanji so nastopili Rastko Močnik, Marina Gržinić in Matjaž Berger iz Slovenije, Vesna Kesić s Hrvaške, pa tudi vidni predstavniki moskovske konceptualne, medijske in filozofske scene Viktor Misiano, Valeri Podoroga, Aleksandr Jakimovič, Tatiana Didenko in Artiom Troitskij.

Dogodek naj bi omogočil soočenje podobnih družbenih kontekstov obeh nekdanjih socialističnih držav, Sovjetske zveze in Jugoslavije. Srečanje posameznikov s podobnimi estetskimi in etičnimi interesi ter družbeno izkušnjo je pokazalo, da je najbolj razgreto in najintenzivnejšo razpravo sprožila tema o umetnosti in kulturi v 80. letih ter njuni posebni vlogi pri preobrazbi Vzhodne Evrope.

Prvič bo na ogled tudi novo delo skupine z naslovom 29 let, ki ga sestavlja 11 fotografij skupine, ki se v identičnih črnih oblekah in kravatah pojavlja na otvoritvah samostojnih in skupinskih razstav skoraj od začetka svojega delovanja pa vse do danes. Razstavljeni pa bodo še dokumenti z razstave "Back to the USA" iz leta 1984.

Razstava "A Bigger Splash" bo poskušala podati nov pogled na dinamično razmerje med performansom in slikarstvom od leta 1950 pa do danes. Naslov je vzet iz ikoničnega dela Davida Hockneya iz leta 1967 s podobo tipičnega kalifornijskega bazena in istoimenskega filma Jacka Hazana o Hockneyevem življenju.

Na ogled bodo dela več kot 40 umetnikov, kot so Yves Klein, Jackson Pollock, Cindy Sherman, Bruce Nauman, Ei Arakawa, Niki de Saint Phalle, Pinot Gallizio, Gutai, dunajski akcionisti, Lucy McKenzie in drugi. Razstava bo odprta do 1. aprila 2013.