Slovenija 11.11.2012 7:00

V Gallusovi dvorani danes razprodani pevski zbor Pinko Tomažič

Ljubljana, 11. novembra - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo danes ob 18. uri ob 40-letnici delovanja nastopil tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič. Koncert z naslovom Mi smo tu, na katerem se bodo pevcem pridružili številni glasbeni kolegi, je razprodan, zato je padla odločitev o dodatnem koncertu. Ta bo, prav tako v Gallusovi dvorani, 1. decembra.

Pevcem se bodo na drevišnjem večeru med drugim pridružili Gojmir Lešnjak - Gojc, Boris Kobal, Ženski pevski zbor Kombinat, Ljubljanski partizanski zbor, Drago Mislej - Mef, Vlado Kreslin, Iztok Mlakar, Zaklonišče prepeva, Kraški ovčarji, Dirty Fingers in zamejski taborniki.

Kot so za STA povedali v Cankarjevem domu, 1. decembra ob zboru ne bosta nastopila zbor Kombinat in Kreslin, zato bodo program obogatili z nekaterimi drugimi gosti.

Tržaški partizanski pevski zbor že štiri desetletja s pesmijo ohranja slovensko besedo v zamejstvu in deluje v korist slovenske narodne skupnosti v Italiji, pomemben pa je tudi za širši prostor, saj si s sporočilom in delovanjem prizadeva za mir in sožitje med narodi.

Zbor je bil ustanovljen leta 1972 v Bazovici pri Trstu na pobudo nekdanjih partizanov. Njegovo glavno poslanstvo je prenašanje izročila NOB in odporniškega gibanja, ohranitev partizanske pesmi ter posredovanje idealov miru, bratstva in enakopravnosti med narodi, so zapisali v zboru.

Prvi dirigent in hkrati tudi eden od ustanoviteljev zbora je bil Oskar Kjuder, nekdanji partizan, borec Prekomorskih brigad. Zbor je vodil in predstavljal 25 let, nato je to vlogo prevzela Pia Cah, ki zbor vodi še danes. V vseh letih delovanja je imel zbor že skoraj tisoč nastopov doma in po svetu.

Zbor, ki nosi ime po narodnem heroju, leta 1941 obsojenem na smrt, trenutno šteje več kot sto članov. Pevcev, ki v zboru pojejo že od samega začetka, je le še deset.