Svet 12.11.2012 10:37

Na Prevaljah se začenjajo 15. Sušnikovi dnevi

Prevalje, 12. novembra - Z odprtjem slikarske razstave Lepota žareče svetlobe umetnice Silve Deskovski ob 17. uri v Grošljevi galeriji na Prevaljah se bodo danes začeli 15. Sušnikovi dnevi, ki bodo potekali do nedelje. V okviru prireditve bodo v sredo predstavili knjigo Dragomirja in Davorina Benka Prevalje - Po starih sledeh.

V tamkajšnjem družbenem domu bo v četrtek nastopila akademska folklorna skupina Študent Univerze iz Maribora, v petek pa bo potekal pogovor s prevaljskimi doktorji znanosti. Svoje znanstveno raziskovalno delo bodo predstavili Alenka Kobolt, Sebastjan Filip, Jože Kotnik in Mitja Mori, je zapisano na spletnih strah Sušnikovih dnevov.

Prireditev bodo sklenili v nedeljo s koncertom koroškega zbora Mohorjan in s krstno izvedbo desetstavčne suite skladatelja Vladimirja Hrovata Je pa sobota večer, suite za soliste, zbor in mali orkester.

Kot je zapisal predsednik Kulturnega društva Mohorjan Jožko Kert, se od začetka Sušnikovih dnevov pred 15 leti najbolj veselijo glasbenega utripa, ki ga sevajo njihovi pevci in glasbeniki. Poudaril je, da se je v 15 letih nabralo 41 knjižnih naslovov, v letošnjem jubilejnem letu pa so izdali kar štiri knjige: dve izdaji Kipi in stihi akademika Igorja Grabca, uspešnico Naša gora - zbornik ob stoti obletnici postavitve koče na Uršlji gori ter knjigo bratov Benko Prevalje - Po starih sledeh.

V letošnjem Slomškovem letu so natisnili tudi zloženko o Slomškovi romarski poti, ki vodi skozi Prevalje, postavili obeležja in izvedli prvi pohod po tej poti, na Brinjevi gori pa postavili Slomškov križ.

Franc Sušnik (1898- 1980) je deloval na pedagoškem, knjižničarskem in literarnem področju. Bil je tudi zgodovinar in publicist. S svojim delom je pomembno prispeval h kulturnemu razvoju Koroške v prejšnjem stoletju. Med drugim je bil med ustanovitelji Gimnazije Ravne na Koroškem, knjižnice na Ravnah na Koroškem, ki se danes imenuje po njem, in železarskega muzeja, ki je danes del Koroškega pokrajinskega muzeja s sedežem v Slovenj Gradcu. Z vsakoletno pripravo Sušnikovih dni se Kulturno društvo (KD) Mohorjan trudi ohranjati pomen in lik Franca Sušnika, da bi ga znale ceniti tudi mlajše generacije.