Slovenija 12.11.2012 12:32

Na policah Konzorcija v sklopu Frankfurta po Frankfurtu od danes 8000 tujih knjižnih naslovov

Ljubljana, 12. novembra - V knjigarni Konzorcij so dopoldne odprli 26. prodajno razstavo tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu. Kot je ob odprtju razstave poudarila direktorica Mladinske knjige Trgovine Iva Premerl, razstavo odpirajo v času, ki nakupu knjig ni naklonjen, a ostajajo optimistični. Letošnja prodajna razstava tujih knjig ponuja 8000 naslovov.

Ljubljana, knjigarna Konzorcij. Knjižna razstava Frankfurt po Frankfurtu. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, knjigarna Konzorcij.
Knjižna razstava Frankfurt po Frankfurtu.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je poudarila Premerlova, je finančna kriza številnim institucijam zmanjšala sredstva za nakup knjig, poleg tega je knjige danes mogoče kupiti preko internetne prodaje. Pomen prodajne razstave tujih knjig je zato danes predvsem v tem, da knjigarji iz knjigarne Konzorcij opravijo izbor in izmed 400.000 knjižnih naslovov na frankfurtskem knjižnem sejmu izberejo 8000 naslovov, za katere menijo, da bodo naleteli na zanimanje in odziv.

Prednost prodajne razstave tujih knjiga Frankfurt po Frankfurtu pred internetno prodajo pa je tudi v tem, da si je v knjigarni knjige mogoče ogledati, jih prelistati. V mreži knjigarn Mladinske knjige sicer tuje knjige predstavljajo 14 odstotkov od prodanih knjig, v Konzorciju pa kar 34 odstotkov, pri čemer jih polovico prodajo na Frankfurtu po Frankfurtu.

Dežela v gosteh je letos Francija, ki je knjigo, kot je poudaril francoski veleposlanik v Ljubljani Pierre-Francois Mourier, vselej postavljala v središče kulturne politike. Francija ima namreč zelo tesen, celo čustven odnos do knjige, je poudaril. Zbrane je pozval, naj ta dogodek v njih vzbudi strast do branja in zanimanje za tujo književnost.

Izbrane knjige pokrivajo področja naravoslovja, družboslovja, humanistike in umetnosti, dopolnjuje pa jih pregled v zadnjem letu nagrajenih leposlovnih del. Poleg tega so predstavljena tudi dela slovenskih avtorjev, ki so bila prevedena v tuje jezike in tista, ki so bila že izvorno napisana v tujem jeziku.

Pri pripravi razstave francoskih knjig so v Konzorciju sodelovali s Francoskim inštitutom Charles Nodier, ki bo v Ljubljani gostil pisatelja Thierryja Hesseja. Predstavljajo pa tudi knjige, ki so v Sloveniji izšle s pomočjo programa Valentin Vodnik. Slednjega vodi Francoski inštitut Charles Nodier in omogoča izdajo francoskih sodobnih del tudi v slovenskem jeziku.

V Konzorciju so pripravili še poseben, poglobljen pogled v izjemno širok knjižni opus našega v tujini najbolj uveljavljenega avtorja Slavoja Žižka. Prodajna razstava tujih knjig bo vrata zaprla 17. novembra.