Slovenija 13.11.2012 4:00

V CD bo drevi vrata odprl Slovenski bienale ilustracije

Ljubljana, 13. novembra - V Cankarjevem domu bo drevi vrata odprl 10. slovenski bienale ilustracije (SBI). Kot je za STA povedala vodja bienala Nina Pirnat Spahić, bodo predstavljene ilustracije 64 avtorjev in ene avtorske skupine. Nagrado za življenjsko delo prejme slikarka Kamila Volčanšek, na odprtju bodo podelili še nagrado, plakete in priznanja Hinka Smrekarja.

Ljubljana, Cankarjev dom. Vodja razstavnega programa v Cankarjevem domu Nina Pirnat Spahić. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Vodja razstavnega programa v Cankarjevem domu Nina Pirnat Spahić.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Bienale slovenske neodvisne ilustracije. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Bienale slovenske neodvisne ilustracije.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je zapisal umetnostni zgodovinar Brane Kovič, je mogoče ilustracije Kamile Volčanšek brez pretiravanja označiti za celostne umetnine, kjer usklajeno sobivajo linije, barve, narativni, dekorativni in oblikovalski elementi. Njen pristop k posameznim nalogam je označil za bistveno bolj temeljitega od prevladujočega koncepta interakcije med besedili in podobami, kot intelektualno in emocionalno širšega, vseskozi pa avtorsko izvirnega in izrazno sugestiven. Njena dela bodo od 13. novembra do 16. decembra na ogled v Mali galeriji Cankarjevega doma (CD).

Hommage so ob desetletnici smrti posvetili vrhunski slovenski ilustratorki Mariji Luciji Stupica (1950-2002). Kot je zapisala umetnostna zgodovinarka Judita Krivec Dragan, njena ilustracija, v katero je edinstveno ujela svoj čas, prostor, sodobnike, predvsem pa sebe, skupaj z besedilom ustvarja celostno umetnino in daleč presega temeljne naloge ilustriranja.

Stupica je bila po besedah Krivec Draganove prava pravljičarka, tako zelo zaljubljena v domišljijski svet, da ji je v slehernem detajlu uspelo najti motiv, s katerim je napletla pripoved epskih razsežnosti, v njej pa ni manjkalo niti strašljive baladnosti niti posebnega, včasih osupljivo jedkega humorja. Tudi navdih za formalno podobo svojega sveta je ilustratorka našla v prvi polovici 19. stoletja.

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov in razstavni program CD doma sta SBI prvič priredila leta 1993. Letošnji bienale se bo sklenil 31. januarja.