Svet 13.11.2012 5:30

Vatikanski muzeji na gostovanje v Seul

Rim, 13. novembra - Vatikanski muzeji, ki se ponašajo s sijajnimi zbirkami, bodo v prihodnjem mesecu z razstavo gostovali v južnokorejskem Seulu. Tamkajšnjim ljubiteljem umetnosti bodo predstavili izbor umetnin iz svojih zbirk, poudarek bo na obdobju renesanse, ki velja za enega od vrhuncev zahodne civilizacije.

Postavitev z naslovom Musei Vaticani, ki predstavlja prvo gostovanje Vatikanskih muzejev v Južni Koreji, bo vrata odprla 8. decembra v muzeju Hangaram, pisanje južnokorejske tiskovne agencije Yonhap povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na razstavi bo predstavljenih 73 del, od slik in kipov do izdelkov umetne obrti. Zastopani bodo velikani umetnosti, kot so Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti in Rafael. Da Vincijeva nedokončana slika Sv. Hieronim iz okoli 1480 ali Angel, ki igra na violini Melozza da Forlija sta le dve izmed umetnin, ki jih bo mogoče videti na razstavi v Seulu. Med kiparskimi deli pa velja omeniti znameniti Michelangelov kip Pieta.

"Ko se je umetnostni center v Seulu na Vatikanske muzeje obrnil s pobudo o pripravi velike razstave v Seulu, so se vatikanske oblasti odzvale z navdušenjem, saj bo to prvič v zgodovini muzeja, da bodo dela italijanske renesanse potovala tako daleč v Azijo," je ob tej priložnosti dejal kustos Vatikanskih muzejev Guido Cornini.