EPK 2012 14.11.2012 10:13

V Koroški galeriji likovnih umetnosti prva etapa razstave Soft Control

Slovenj Gradec, 14. novembra - V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu bodo danes odprli prvi del mednarodne razstave Soft Control, ki prinaša nov umetniški razmislek o vlogi znanosti in tehnologije v današnji družbi. Drugi del razstave bo na ogled v novem razstavišču Portal v Mariboru in bo svoja vrata odprl v četrtek.

Na razstavi bo skupno na ogled 26 umetniških del, ki so nastala s pomočjo medijev 21. stoletja, kot so robotika, informacijska tehnologija, biomedicina in nanotehnologija. Po besedah kuratorja Dmitrija Bulatova iz Kaliningrada so zbrana dela vrhunskih umetnikov z vsega sveta, ki na razstavi ponujajo svoje rešitve, kako uiti vse bolj prisotni oblasti tehnologije.

Razstava, ki bo na ogled do 15. decembra, je razdeljena na dva dela. Prvi del gosti Koroška galerija likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu in nosi naslov Z dna navzgor. Po besedah Bulatova so se tam zbrali umetniki, ki se ukvarjajo predvsem s samoorganizacijo materije.

Med drugim se bodo predstavili Polona Tratnik z instalacijo Iniciacija, ki zajema konstruirano človeško srce, Seiko Mikami z informatiko očesnega sledenja, Bill Vorn z roboti nevrotiki ter James Auger in Jimmy Loizeau z mesojedimi hišnimi roboti in imitacijo življenja po smrti.

Mariborski del razstave gosti kulturno-izobraževalno društvo Kibla in bo pod naslovom Z vrha navzdol raziskoval problematiko nadzora. Med drugimi bo avstralski umetnik Stelarc predstavil protetično glavo, David Bowen mušji tvit in mušje cepeline, Louis-Philippe Demers robotski performans Tillerjeve plesalke, Guy Ben-Ary in Kirsten Hudson pa navidezen človeški hibrid In Potentia. Prav tako bo na ogled možganska instalacija Marine Abramović, Suzanne Dikker in Matthiasa Ostrika z naslovom Merjenje magičnosti vzajemnega strmenja.

V petek in soboto bo v Mariboru vzporedno z razstavo potekala tudi mednarodna konferenca na temo umetnosti, znanosti in tehnološko nezavednega.