Na hitro prelistano 17.11.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 17. novembra - Založba KUD Apokalipsa je s slovaško založbo Drewo a srd Vlna izdala slovensko-slovaški izbor pesmi Srečka Kosovela Zeleni papagaj, založba Krtina pa delo Isaiaha Berlina Izvori romantike. Pri založbi Miš je izšlo mladinsko delo Guusa Kuijera Ej, moje ime je Polleke, pri Celovški Mohorjevi pa Zgodba o čarobni prisegi Knežji kamen Nika Kupperja.

Ljubljana. Slikanica z naslovom Zgodba o čarobni prisegi Knežji kamen. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica z naslovom Zgodba o čarobni prisegi Knežji kamen.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Guusa Kuijerja z naslovom Ej, moje ime je Polleke! Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Guusa Kuijerja z naslovom Ej, moje ime je Polleke!
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Srečka Kosovela z naslovom Zeleni papagaj. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Srečka Kosovela z naslovom Zeleni papagaj.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Isaiaha Berlina z naslovom Izvori romantike. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Isaiaha Berlina z naslovom Izvori romantike.
Foto: STA

ZELENI PAPAGAJ - SLOVENSKO-SLOVAŠKI IZBOR KOSOVELIH PESMI

Dvojezična slovensko-slovaška izdaja Kosovelove poezije Zeleni papagaj prinaša izbor pesmi iz zbranega dela, ki ga je uredil Anton Ocvirk, in iz znanstvene monografije Iz zapuščine, ki jo je uredil Marjan Dolgan. Rdeča nit so Integrali, v naboru pa je tudi šele zadnja leta znana Kosovelova poezija. Pesmi je izbrala, prevedla in uredila Stanislava Repar, ki je k izboru napisala tudi spremno besedo v slovaškem jeziku. V njej je med drugim zapisala, da je "Kosovel polifono glasbilo, ki preigrava še zmeraj pekoče in izzivalne tone, je neznanka, ki je ni mogoče izračunati, je gotovost slovenske poezije, ki bo bralcem še naprej jemala tla pod nogami in jih vznemirjala".

Srečko Kosovel (1904-1926) je najvidnejši predstavnik slovenske poezije po moderni. Pisal je pesmi, eseje in kratko prozo. Najobsežnejši del pesništva je posvetil Krasu, pozneje pa je prešel v ekspresionizem in razvil vizionarsko, družbeno in religiozno tematiko z idejo o osebni in kolektivni apokalipsi, ki v sebi nosi očiščenje krivde in stvarjenje novega etosa. Velik delež v Kosovelovem opusu predstavljajo njegove konstruktivistične pesmi (konsi), ki so izšle v pesniški zbirki Integrali, in so najmodernejši tip slovenske poezije. Za časa njegovega življenja ni izšla nobena pesniška zbirka. Umrl je star komaj 22 let.

IZVORI ROMANTIKE - DELO POLITIČNEGA FILOZOFA BERLINA O POMENU OBDOBJA ROMANTIKE

Knjiga prinaša nabor Berlinovih predavanj, ki jih je imel v Washingtonu leta 1965 in ki jih je pozneje prenašal celo radio BBC. Avtorjeva teorija je, da je romantika sprožila velikansko zgodovinsko revolucijo v pogledu, ki ga ima človeštvo nase. Trdi, da gre za "največji posamezni premik v zavesti Zahodnega sveta, ki se je kdajkoli zgodil". Osredotoča se predvsem na nemške filozofe in literate 18. in 19. stoletja, kot so Herder, Kant, Fichte in Schiller.

Berlin tako ponuja eruditsko, znanstveno podkovano in izrazito elokventno študijo o določenem zgodovinskem obdobju, ki pa obenem izpostavlja povezave romantičnega gibanja z modernimi miselnimi tokovi, kot so eksistencializem, fašizem in nazadnje liberalizem. Isaiah Berlin je britanski politični filozof in zgodovinar idej. Skupaj z Johnom Rawlsom velja za najpomembnejšega misleca liberalizma po drugi svetovni vojni. Veliko se je ukvarjal z romantiki kot nasprotniki razsvetljenstva. Iz dialoga med razsvetljenstvom in romantiko mu je uspelo vzpostaviti eno temeljnih dialektik sodobnega sveta, ki naj bi delovala vse do danes. Knjigo je prevedla Lucija Ana Simoniti, spremno besedo pa je zapisal Jure Simoniti.

EJ, MOJE IME JE POLLEKE - ZADNJE DELO IZ NIZA KNJIG O DEKLICI POLLEKE

Ej, moje ime je Polleke je zadnja od petih knjig o Polleke. Tudi v tem delu Polleke ostaja pronicljiva, bistra in duhovita deklica. Čeprav ne more preboleti dedkove smrti, še vedno opazuje svet okoli sebe. Tokrat jo še posebej zanima svet priseljencev. Ne le da je fant Mimoen, v katerega je zaljubljena, Berber iz Maroka, tudi njena dobra prijateljica Consuelo je tujka. Tako Polleke ugotovi, da je kljub razlikam v kulturah vedno najpomembnejši človek. To je eno izmed sporočil mladinskega dela, ki ga je poslovenila Mateja Seliškar Kenda. Ilustracije so delo Alice Hoogstad. Nizozemski pisatelj Guus Kuijer (1942) velja za enega najbolj priznanih nizozemskih avtorjev mladinske literature.

ZGODBA O ČAROBNI PRISEGI KNEŽJI KAMEN - ZGODOVINSKA SLIKANICA IZPOD PERESA KOROŠKEGA SLOVENCA

Zgodba o čarobni prisegi Knežji kamen je peta knjigi iz zbirke Kamenčki zgodovine. Tokrat mali Samo s svojim dedkom obišče Dvorano grbov v Celovcu. Tam vidi in se seznani s knežjim kamnom, ki je najstarejši zgodovinski spomenik avstrijske Koroške in je povezan z veličastnim obredom v slovenskem jeziku - z ustoličevanjem karantanskih knezov in pozneje koroških vojvod. S svojim lesenim konjičkom Pegazom poleti na novo fantastično pustolovsko potovanje v zgodovino. Slikanica z ilustracijami Davida Kassla je del zbirke Celovške Mohorjeve družbe Knjižni dar.