Slovenija 15.11.2012 14:22

Pred leti ukradeni Groharjevi sliki v nedeljo na ogled v Sorici

Sorica, 15. novembra - V Groharjevi dvorani bo v nedeljo, 18. novembra, tradicionalna prireditev Umetniškega društva Groharjeva hiša, poimenovana Ivanova vrnitev. Strokovnjaki Restavratorskega centra (RC) bodo predstavili restavriranje dveh slik Ivana Groharja, ki so ju pred petimi leti ukradli iz umetnikove rojstne hiše v Sorici ter ju ponovno odkrili letošnjo pomlad.

Kot je za STA povedal oskrbnik Groharjeve hiše Miro Kačar, bodo prestavili sliki Sveta družina in Rojstvo, ki sta bili pred petimi leti skupaj s še štirimi slikami ukradeni iz Groharjeve rojstne hiše v Sorici. Sliki sta v lasti tamkajšnje župnije, preostale štiri pa so v lasti Loškega muzeja.

Vseh šest slik, ki so jih našli marca letos, so shranili v Loškem gradu, kjer so čakale na restavriranje. V Sorici so se odločili, da zberejo denar za restavriranje obeh slik, ki sta v lasti župnije. Zbrali so 5600 evrov. V nedeljo ju bodo iz RC za prireditev pripeljali v Sorico, kjer bosta na ogled še uro po prireditvi, nato pa ju bodo odpeljali nazaj v restavratorske delavnice, je pojasnil Kačar.

Strokovnjaki RC bodo po njegovih besedah obiskovalcem pojasnili, kako poteka restavriranje obeh umetnin in kaj je potrebno storiti, da slika ponovno doseže svoj sijaj in je pripravljena za nadaljnje razstavljanje. Sliki bosta po končanem restavriranju v dogovoru z župnijo ponovno razstavljeni v Groharjevi hiši.

Kot je sredo poročal Dnevnik, je restavriranje Groharjevih slik po besedah vodje del Barbare Gosar Hirci zelo zapleteno. "Vzeli smo vzorce vseh slik, naredili program restavriranja, najprej slike konzervirali, da smo ustavili propadanje, zdaj pa dopolnjujemo manjkajoče dele barvnih plasti. Slike so bile že zaradi slabe tehnologije v času zgodnjega impresionizma v zelo slabem stanju. Ne glede na to, da so bile ukradene in potem spet najdene, bi bile potrebne obnove," besede Gosar-Hircijeve povzema časnik.

S potekom restavriranja je po pisanju Dnevnika zadovoljen tudi vodja RC Jernej Hudolin: "Gre tudi za izjemno priložnost, da smo lahko vzeli vzorce Groharjevih del in tako analizirali barve, tehnologijo in postopke. Vse te izkušnje nam bodo še kako prišle prav ob restavriranju še kakšnih drugih njegovih del."

Kraja Groharjevih del v letu 2007 pa ni bila edina kraja del tega slikarja v zadnjih letih. Lani so namreč neznanci iz Loškega muzeja v Škofji Loki odnesli kar tri Groharjeve portrete, dva pa so želeli iztrgati oziroma izrezati iz okvirjev, a so bili pri tem neuspešni. Z razstave Moč portretov so tedaj odnesli slike Petermanova Francka, Deklica in Mileva Zakrajšek, v muzeju pa pustili poškodovani sliki Kmet iz Sorice in Dekle iz Sorice.