Svet 16.11.2012 6:00

V Varšavi bodo podelili nagrade Igor Zabel za leto 2012

Varšava, 16. novembra - V Narodni galeriji Zacheta v poljski Varšavi bodo danes razglasili prejemnike in podelili nagrade Igor Zabel za kulturo in teorijo 2012. Nagrada Igorja Zabela za kulturo in teorijo je najprestižnejša nagrada v Srednji in Jugovzhodni Evropi za dosežke širjenja znanj s področja vizualne kulture. Podeljuje jo Društvo Igro Zabel za kulturo in teorijo.

Nagrada je namenjena mednarodno priznanim kustosom, teoretikom, piscem in kritikom, ki prihajajo iz regije, živijo ali delajo v njej ali katerih delo se nanaša na področje Srednje in Jugovzhodne Evrope. Podeljuje se bienalno, poleg glavne nagrade v višini 40.000 evrov pa so podeljene še tri delovne štipendije v višini 12.000 evrov.

Dobitnike za leto 2012 je izbrala mednarodna žirija, ki so jo sestavljali kustosinja in direktorica Mestne galerije Ljubljana Alenka Gregorič, umetnik, ki ustvarja med Berlinom in Moskvo, Yuri Leiderman ter kustosinja in direktorica Narodne galerije Zacheta v Varšavi Hanna Wroblewska.

Ob podelitvi nagrad bo društvo predstavilo knjigo Igor Zabel: Teorija sodobne umetnosti. Knjiga prinaša prvi obsežen Zabelov izbor besedil v angleškem jeziku in prispeva k širjenju vedenja o njegovem teoretskem, umetnostnozgodovinskem, kuratorskem in kulturnem delu. Izbrana besedila pokrivajo moderno in sodobno umetnost od socialističnega realizma in konceptualne umetnosti do postmodernizma in še posebej kontekstualne umetnosti v Sloveniji in jugovzhodni Evropi.

Nagrada nosi ime po slovenskemu kuratorju, pisatelju in kulturnemu teoretiku Igorju Zabelu (1958 - 2005). V spomin nanj je nastalo Društvo Igorja Zabela za kulturo in teorijo, ki v skladu z njegovim duhom krepi razvoj teorije o sodobnih kuratorskih praksah ter se posveča povezovanju in izmenjavanju znanja.