Svet 16.11.2012 5:00

Amsterdamski Rijksmuseum bo vrata ponovno odprl aprila 2013

Amsterdam, 16. novembra - Amsterdamski Rijsksmuseum bo po desetih letih prenove aprila prihodnje leto ponovno odprl vrata za obiskovalce. Javnost bo dobila priložnost za ogled celovite predstavitve del iz svetovno poznane zbirke tega nizozemskega nacionalnega muzeja. Obiskovalci muzeja bodo lahko občudovali zgodovino umetnosti na Nizozemskem od srednjega veka do danes.

V muzeju, ki bo vrata ponovno odprl 13. aprila, bo mogoče videti tudi svetovno poznano Rembrandtovo sliko Nočna straža, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Dobra tretjina del, ki bodo razstavljena, izvira iz zlate dobe Nizozemske, ko je bila ta na samem vrhu tako na področju trgovine, znanosti kot umetnosti. Tedaj so nastala tudi znamenita dela Fransa Halsa, Johannesa Vermeerja in Rembrandta van Rijna. Skupaj je na ogled 8000 del.

V sklopu obsežne prenove so v stavbi iz 19. stoletja uredili nov vhod ter restavrirali številne galerije. Muzej je pridobil tudi dodatno razstavišče na prostem v na novo urejenem vrtu. Hišo so predelali v "svetel in prostoren muzej 21. stoletja", so v sporočilu za javnost zapisali v muzeju.