EPK 2012 16.11.2012 15:35

V mariborskih gostinskih lokalih akustični vikend

Maribor, 16. novembra - Tako kot spomladi romska glasba bo ta konec tedna v gostinskih lokalih po Mariboru odmevala glasba slovenskih glasbenikov. V okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) namreč prirejajo Akustični vikend, v katerem bo v dveh dneh na sedmih prizoriščih nastopilo 12 glasbenih izvajalcev.

Potem ko je Maribor aprila v organizaciji KUD Zlati zob iz Ljubljane gostil več kot 80 romskih glasbenikov, ki so igrali na približno 20 prizoriščih po mestu, bodo ta konec tedna izvedli še podoben dogodek z znanimi slovenskimi izvajalci v akustični verziji.

Danes in v soboto bodo tako v lokalih Rožmarin, Satchmo, KGB, Narodni dom, Vodni stolp, Punkt in Baščaršija nastopili Miha Guštin - Gušti, Elevators, Pero Lovšin, Neisha, Mar Django kvartet z Boštjanom Gombačem, Muff, Dan D, Mi2, Pliš, Vasko Atanasovski Trio in Šukar. Vstop na vse koncerte je prost.

Glavni cilj dogodka je izvesti glasbeno bogat in pester konec tedna, ki bo dosegel kar največ ljudi in glasbenih okusov. "Akustična izvedba koncerta je najbolj zahtevna, saj od glasbenikov zahteva maksimum, česar ne zmorejo vsi. Pri izboru smo tokrat želeli narediti korak vstran od ustaljenih izbornih standardov, saj se nastopajoči ne glede na mesto festivala v glavnem ponavljajo," je povedal glavni organizator Nenad Ljubotina iz KUD Zlati Zob.

V projekt Akustični vikend sodi tudi koncert reggae glasbenika Patricea, ki v Narodnem domu Maribor gostuje tudi v okviru festivala Izzven.

Na zavodu Maribor 2012 izpostavljajo, da je to izjemna priložnost za lastnike in najemnike gostinskih lokalov v središču Maribora, da izkoristijo utrip EPK v svoj prid. "Radi bi, da se lokali v središču Maribora dobesedno napolnijo z glasbo. In to glasbo, ki ni konzervirana, ki je živa, brez mikrofonov, dejansko za ljudi," je pojasnil vodja programskega sklopa EPK Ključi mesta Boris Cizej. Prepričan je, da je to dober način za oživitev mestnega jedra, kar je eden od glavnih ciljev EPK.