EPK 2012 16.11.2012 15:05

V Mariboru konferenca o umetnosti, znanosti in tehnološko nezavednem

Maribor, 16. novembra - V sklopu projekta Soft Control se je danes v Mariboru začela mednarodna interdisciplinarna konferenca z naslovom Umetnost, znanost in tehnološko nezavedno, ki jo organizirata mariborsko društvo Kibla in Koroška galerija likovnih umetnosti. Na njej teoretiki in umetniki predstavljajo nove strategije v sodobni tehnološki umetnosti.

Konferenca poteka v razstavišču Portal v Valvasorjevi ulici 40 v Mariboru, kjer so v četrtek postavili na ogled drugi del mednarodne razstave Soft Control, ki prinaša nov umetniški razmislek o vlogi znanosti in tehnologije v današnji družbi. Prvi del razstave so odprli dan prej v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu.

Med udeleženci dvodnevne konference so priznani strokovnjaki s področja sodobne umetnosti in novih tehnologij, znani umetniki in filozofi iz Evrope, ZDA, Kanade, Japonske, Avstralije, Rusije in Singapurja. Osrednji poudarek konference je predstavitev novih strategij v sodobni tehnološki umetnosti, usposabljanje in izobraževanje na tem področju ter praktične predstavitve.

Med povabljenimi udeleženci konference so eden evropskih pionirjev na področju kibernetične in telematične umetnosti Roy Ascott, Erkki Huhtamo znan po raziskavah na področju arheologije medijev, strokovnjak na področju znanstvenih in tehnoloških študij Andy Pickering in vodilni na področju umetnosti, znanosti in tehnologije Pier Luigi Capucci.

Projekt Soft Control prikazuje najrazličnejše načine uporabe novih tehnologij v sodobnih umetniških procesih ter predstavlja umetniška dela, ki vlogo tehnologije in medijev v sodobni civilizaciji izpostavljajo kritičnemu razmisleku. Po navedbah kustosa Dmitrija Bulatova iz Kaliningrada so pri izbiri razstavne tematike napredovali od ideje, da znanost in tehnologija nista zgolj orodji, ki ju uporabljamo za dosego zastavljenih ciljev. "Ravno nasprotno, s tehnologijami se porajajo nove nevidne meje vse okrog nas, ki prodirajo v in spreminjajo vse sfere človeške aktivnosti," meni kustos.