Slovenija 17.11.2012 4:00

Gledališčniki se bodo danes združili v Evropski noči gledališč

Ljubljana, 17. novembra - Skoraj 30 gledališč in gledaliških producentov bo danes v okviru projekta Evropska noč gledališč po vsej Sloveniji uprizarjalo predstave. Koordinator slovenskega projekta, ki združuje javne zavode in nevladne gledališčnike, je gledališče Glej.

Hrvaška, Reka. Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca. Gledališče, opera, publika, občinstvo. Foto: Hina/STA Arhiv STA

Hrvaška, Reka.
Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca.
Gledališče, opera, publika, občinstvo.
Foto: Hina/STA
Arhiv STA

Po besedah umetniškega vodje Gleja Marka Bulca projekt ponuja močan povezovalni element na slovenski gledališki sceni. Letos se je projektu pridružilo dvakrat več gledališčnikov kot lani, ko je v Sloveniji potekala prva izvedba.

Projektu se letos s predstavami oziroma projekti pridružuje 29 gledališč in gledaliških producentov. Poleg Gleja bodo med drugim sodelovali SNG Drama Ljubljana s premiero predstave Draga Jančarja v režiji Diega de Bree Veliki briljantni valček in projektom Mandić stroj, Prešernovo gledališče Kranj s predstavo Enrica Luttmana Sen v režiji Mateje Koležnik, Lutkovno gledališče Ljubljana s predstavama za odrasle - Luknjo v režiji Matije Solceta in avtorskim projektom Andreja Jusa V prelomu, Plesni teater Ljubljana pa s plesno predstavo Rosane Hribar in Gregorja Luštka Duet 012.

Med sodelujočimi so med drugim tudi Lutkovno gledališče Maribor, Zavod Sploh, KUD Transformator, Slovensko ljudsko gledališče Celje, Mini teater, SNG Nova Gorica in Šentjakobsko gledališče Ljubljana.

Letos se projektu priključuje tudi Slovensko stalno gledališče v Trstu (SSG). V sklopu projekta bo uprizorilo predstavo Vaje za tesnobo Vinka Möderndorferja v režiji Jake Andreja Vojevca.

Dogajanje bo v Mariboru že zjutraj uvedla lutkovna predstava Lutkovnega gledališča Maribor Volk in kozlička, "gledališka noč" pa se bo sklenila ob polnoči s predstavo skupine Rdeči kabaret v Menzi pri Koritu v Ljubljani.

Pobuda za mednarodni projekt je prišla s Hrvaške, kjer so z njim začeli že leta 2008. V letošnjem letu v projektu sodeluje sedem evropskih držav. Slovenija se mu je pridružila lani.