Svet 17.11.2012 5:00

Alojz Rebula prejel nagrado občine Latisana

Benetke, 17. novembra - Občina Latisana je 19. literarno nagrado Latisana za severovzhod - obmejna književnost podelila pisateljema Alojzu Rebuli za prevedeno slovensko in Claudiu Segatu za italijansko književnost. Z njo želi pospeševati kulturni dialog in medsebojno poznavanje na območju Furlanije - Julijske krajine, Tridentinske - Južne Tirolske, Veneta in Slovenije.

Rebulo so nagradili za prevedeni roman Nokturno za Primorsko, ki je v okviru projekta Rebula Knjižnice Dušana Černeta iz Trsta izšel pri založbi Edizioni San Paolo v Milanu v prevodu Martine Clerici in s spremnim esejem Boža Rustje, poroča portal Slomedia.

Leta 1924 rojeni Alojz Rebula se je kot pripadnik slovenske manjšine kljub dvojezičnosti odločil za ustvarjanje v slovenščini. Začel je s poezijo, a se je kmalu v celoti posvetil samo prozi.

V Rebulin bogat ustvarjalni opus med drugim sodijo dela Devinski sholar, Klic v Sredozemlje, Senčni svet, V Sibilinem vetru, Zeleno izgnanstvo (triada), Divji golob, Jutri čez Jordan in Snegovi Edena, Kačja roža in Cesta s cipreso in zvezdo. Je član SAZU in Prešernov nagrajenec.

Leta 2008 je za prevod Nekropole prejel nagrado Latisana za severovzhod pisatelj Boris Pahor.

Podelitev nagrad bo v nedeljo, 2. decembra, ob v gledališki dvorani Odeon v Latisani.