Slovenija 19.11.2012 4:00

Ljubljanski oktet v filharmoniji praznuje 40 let delovanja

Ljubljana, 19. novembra - Priznani slovenski zbor Ljubljanski oktet bo 40 let delovanja danes obeležil s slavnostnim koncertom v veliki dvorani Slovenske filharmonije. Za koncert, ki se bo pričel ob 19.30, je zbor pripravil svoje uspešnice iz slovenske glasbene zakladnice.

Ljubljana. Slovenska Filharmonija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Filharmonija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljanski oktet je bil ustanovljen leta 1972 kot Študentski oktet v vrstah akademskega pevskega zbora Tone Tomšič. V času svojega neprekinjenega delovanja se je razvil v enovit umetniški ansambel in sodi med najbolj reprezentativne slovenske izvajalce komorne vokalne glasbe.

Slovenske ljudske in umetne pesmi so eden pomembnejših delov repertoarne zasnove okteta. Od slovenskih umetnih pesmi je oktet izvedel skoraj vse za moške zbore iz obdobja renesanse, romantike in čitalništva. Posebno mesto v delovanju okteta imajo skladbe sodobnih slovenskih skladateljev. Oktet je premierno izvedel več kot 50 sodobnih slovenskih del, so sporočili iz zbora.

Obsežen del železnega repertoarja Ljubljanskega okteta predstavljajo tudi skladbe Gallusa, Palestrine, Hasslerja, Haydna, Mozarta, Schuberta, Schumanna, Mendellsohna, Brahmsa, Bartoka, Brucknerja, Čajkovskega, Dvoržaka, Janačka, Poulenca in drugih.

S tako oblikovanim programom se zbor udeležuje pomembnih festivalov in tekmovanj komorne glasbe doma in na tujem. Zbor je tudi večkratni zmagovalec tekmovanja radijskih posnetkov pri RTV Slovenija in dobitnik najvišjega priznanja za dosežke na področju vokalne glasbe - Gallusove plakete.

Umetniški dosežki Ljubljanskega okteta so zabeleženi na številnih posnetkih radijskih in televizijskih hiš doma in na tujem ter na več gramofonskih ploščah, kasetah ter zgoščenkah.

Zbor koncertira po vsem svetu in je v svojo kroniko zabeležil več kot tisoč koncertov.