Slovenija 20.11.2012 4:00

Danes obeležujemo dan slovenskih splošnih knjižnic

Kranj, 20. novembra - V slovenskih splošnih knjižnicah bo danes praznično, saj bodo v njih obeležili dan splošnih knjižnic. Po vseh bodo potekali različni dogodki, osrednja prireditev pa bo ob 9. uri v Mestni knjižnici Kranj. Pozdravnim nagovorom bo sledila strokovna razprava o predlogu dokumenta Strategija razvoja slovenskih splošnih knjižnic 2013-2020.

Domžale. Knjige, knjižnica. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Domžale.
Knjige, knjižnica.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Razprava, ki jo organizira Združenje splošnih knjižnic, naj bi pomagala najti odgovore na vprašanje o ciljih, ki jih želijo knjižnice v naslednjem srednjeročnem obdobju doseči. Sledili bodo stand-up nastop Boštjana Gorenca Pižame, predstavitev koledarja Knjižni čar, ki je nastal na podlagi fotonatečaja z naslovom Knjižničar v akciji, in odprtje razstave nagrajenih fotografij. V popoldanskem delu bodo na vrsti še predavanji o uporabi iPadov in O družbenih omrežjih ter delavnici na omenjeno temo.

Z letošnjim knjižničarskim praznovanjem želijo v knjižnicah povedati, da so odgovor na krizo ljudje. Le zavzeti, strokovni in kakovostni kadri lahko nudijo kakovostne storitve in dobro delajo navkljub recesiji, so zapisali v sporočilu za javnost.

Splošne knjižnice so lokalni kulturni in informacijski centri, ki svoje storitve ponujajo najširšemu krogu uporabnikov. Podpirajo formalno in neformalno učenje in posebno pozornost namenjajo domoznanstvu. V letu 2011 je bilo v splošne knjižnice včlanjenih 24,2 odstotka slovenskega prebivalstva.

V splošnih knjižnicah ocenjujejo, da poleg članov njihove storitve uporablja približno 50 odstotkov prebivalcev Slovenije. Anketa med drugim prinaša ugotovitev, da so uporabniki glede družbenih koristi splošnih knjižnic pozitivno naravnani in prepoznavajo koristi uporabe splošne knjižnice, predvsem k dvigovanju izobrazbene ravni in bralne kulture, je še zapisano v sporočilu za javnost.

Dan splošnih knjižnic se je rodil pred desetimi leti. Letos sta se pri organizaciji te prireditve povezala Združenje splošnih knjižnic in Sekcija za splošne knjižnice pri Zvezi bibliotekarskih društev Slovenije (ZBDS).