Slovenija 19.11.2012 17:08

Gazvodov Izlet navdušil tudi poljsko občinstvo

Lodž, 19. novembra - Celovečerni film Izlet režiserja in scenarista Nejca Gazvode je navdušil tudi občinstvo 17. festivala evropske kinematografije Cinergia v poljskem Lodžu. Nagrada festivalskega občinstva, večinoma študentov filmske šole v Lodžu, je že deveta mednarodno priznanje za Gazvodov film, so sporočili iz hiše Perfo, ki je producent filma.

Ljubljana. Režiser Nejc Gazvoda. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Nejc Gazvoda.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Festival, ki se je sklenil v soboto, 17. novembra, je, kot so zapisali v produkcijski hiši Perfo, trenutno edini poljski festival, ki predstavlja najnovejše in najboljše evropske filme.

Izlet je svetovno premiero doživel leta 2011 v tekmovalnem programu filmskega festivala v Sarajevu. Na 14. festivalu slovenskega filma je bil nagrajen s petimi vesnami. Žirija slovenskih kritikov in publicistov ga je razglasila za najboljši film, prejel pa je tudi posebno nagrado revije Stop za igralske dosežke.

Leta 2011 je bil nagrajen na filmskem festivalu v Arrasu in festivalu Cinedays v Skopju s posebno omembo žirije, leta 2012 pa je prejel štiri nagrade na filmskem festivalu v Nashvillu ter posebno omembo žirije na filmskem festivalu v Clevelandu.

Gazvoda se je uvrstil med deset evropskih filmskih režiserjev, ki jih vsako leto izbere ameriška filmska revija Variety, ki oblikuje program filmskega festivala v Karlovyh Varyh. Na filmskem festivalu v Motovunu se je film uvrstil med tri finaliste za nagrado bauer. V zadnjih dveh letih se je film uvrstil na več kot 25 festivalov, njegova festivalska pot se še nadaljuje.

Izlet je bil izbran tudi za slovenskega kandidata za nagrado oskar za tujejezični film. Na izbor za tujejezičnega oskarja so se prijavili filmi, ki so bili po pravilih ameriške akademije v zadnjem letu prikazani v domačih kinematografih.

Film Izlet pripoveduje o treh prijateljih, starih nekaj čez 20 let, ki se odpravijo na morje na nekajdnevni izlet, kot so to počeli že v srednji šoli. Kar je videti kot eden izmed mnogih izletov, postavi na kocko njihovo prijateljstvo. Hkrati film skozi življenjske dialoge in situacije pove zgodbo o iščoči se generaciji, ki ne najde svojega mesta v današnjem razdrobljenem svetu.

V filmu, ki ga je Gazvoda posnel za zgolj 200.000 evrov, nastopajo Luka Cimprič, Nina Rakovec in Jure Henigman.