Svet 21.11.2012 5:30

Na dunajskem knjižnem sejmu tudi razstava slovenske ilustracije

Dunaj, 21. novembra - Na Dunaju bo danes vrata odprl 5. dunajski knjižni sejem BuchWien, ki z 280 razstavljavci in prek 300 sodelujočimi avtorji velja za največjo književno prireditev v Avstriji. Na sejmu bo predstavljena tudi slovenska ilustracija. Poleg pregledne razstave otroške knjižne ilustracije bodo predstavili še nagrajence 10. slovenskega bienala ilustracije.

Na razstavi, ki jo pripravlja Slovenski kulturnoinformacijski center na Dunaju (SKICA), bodo predstavljena dela najpomembnejših slovenskih ilustratorjev, od Toneta Kralja in njegove upodobitve Martina Krpana pa vse do dinozavrov Lile Prap. Na sejmu bodo predstavil tudi nagrajence letošnjega Slovenskega bienala ilustracije, ki je sicer do konca januarja na ogled v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Dunajski knjižni sejem, ki ponuja številna branja, razprave in debatne kavarne, posebno pozornost namenja otroški in mladinski literaturi. Eden od letošnjih vsebinskih poudarkov temelji na likovni dimenziji. Stripi, karikature in ilustracije ponujajo svojstven vstop v svet literature. Poleg dveh velikih razstav, slovenske ilustracije in slikanic o severnem medvedku Larsu, se predstavljajo tudi številne založbe, specializirane za to zvrst.

Založniki iz Slovenije se sejma ne bodo udeležili, predstavile pa se bodo tri koroške založbe: Drava, Celovška Mohorjeva in Wieser, so sporočili iz centra SKICA.