Svet 20.11.2012 16:50

Umrl hrvaški literat in prevajalec Ivan Kušan

Zagreb, 20. novembra - V Zagrebu je danes v 80. letu starosti umrl hrvaški literat, prevajalec in akademik Ivan Kušan, so sporočili iz Društva hrvaških književnikov (DHK). Kušan je zaslovel z mladinskimi knjigami, v katerih je opisoval dogodivščine dečka Koka, napisal pa je tudi številne romane, drame, zgodbe, potopise in filmske scenarije.

Kušanov junak Koko se je med letoma 1956 in 1996 pojavil v številnih romanih, kot so "Uzbuna na Zelenom Vrhu, "Koko i duhovi", in "Koko u Parizu". Kušan je napisal tudi eno najpriljubljenejših mladinskih knjig na Hrvaškem, "Lažeš, Melita", po kateri so posneli televizijsko nadaljevanko.

Njegov sin Danijel Kušan je lani posnel celovečerec na podlagi romana "Koko i duhovi", pred kratkim pa je začel s snemanjem novega filma po očetovem romanu "Zagonetni dječak".

Sicer je Ivan Kušan pisal tudi za odrasle bralce in med drugim delal kot urednik na Radiu Zagrebu ter pri založbah Školska knjiga in Znanje. Prevajal je tudi dela z angleškega, francoskega in ruskega jezika ter poučeval na zagrebški akademiji dramske umetnosti.

Leta 1998 je prejel nagrado Vladimir Nazor za življenjsko delo na področju literature. Leta 2002 je postal redni član Hrvaške akademije znanosti in umetnosti (HAZU).

Ivan Kušan je bil sicer leta 1933 rojen v Sarajevu, od leta 1938 pa je živel v Zagrebu.